Gedeon napja van. | 2024.03.28

A tömegközlekedésről és a gazdaságról tájékozódtak

2016-09-16 11:34:00

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés szeptemberi ülésén csütörtökön valamennyi képviselő megjelent a Megyeházán. A legnagyobb érdeklődés a megyei tömegközlekedés helyzetéről, valamint a BOKIK elmúlt évi tevékenységéről készült tájékoztatókat kísérte.

Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke nyitotta meg az ülést. Részletes tájékoztatást adott a legutóbbi ülés óta történt eseményekről (amelyekről a www.baz.hu honlapon olvashatnak).

Elsőként a megyei önkormányzat költségvetéséről tárgyalt a testület. Dr. Kovács János főjegyző ismertette az előterjesztést, amelyből kiderült, hogy az első félévben a bevételi előirányzatot 55, a kiadást pedig 40 százalékra teljesítették. Elmondta, hogy az október 2-ai népszavazás lebonyolításával kapcsolatban 15,5 millió forintos módosításra van szükség. A dologi megtakarításból 4,5 millió forintot különítettek el rendkívüli (vis maior) támogatási keretre, belső átcsoportosításként az értéktárak támogatásából 500 ezer forint a megyei sportélet támogatására csoportosítottak át. A testület elfogadta a javaslatot.

A megyei Integrált Területi Programot aktualizálta a közgyűlés, majd Bihall Tamás, a BOKIK elnöke fűzött kiegészítést a kereskedelmi és iparkamara elmúlt évi tevékenységéről szóló tájékoztatóhoz. Elmondta, hogy az országos tendenciákhoz hasonlóan megyénkben is tapasztalható a szakképzett munkaerő hiánya, ezért a szakképzést, duális képzést még hatékonyabbá kell tenni. Szorgalmazta a KKV szektor exportképességének a javítását, amelyre Dél-Lengyelország irányában lát lehetőséget, s kérte a megyei önkormányzatot, hogy segítse ezt a saját kapcsolatainak az igénybe vételével is. Felhívta a képviselők figyelmét a kamara vidéki irodáira. 

Kérdésre válaszolva kiemelte a gyakorlatorientált szakképzésre történő áttérés fontosságát, a cél, hogy a valós gazdasági körülményekkel ismerkedjenek meg a tanulók. Az exporttal kapcsolatban megjegyezte, hogy nehéz a tárgyalások hatékonyságát mérni, mert egyrészt problémás a visszajelzés, másrészt például a kínai piacon az első tárgyalás és a konkrét üzletkötés közt hosszú, akár több év  is eltelhet. A testület egyhangúlag tudomásul vette a tájékoztatót.

A közgyűlés elfogadta a megyei értéktár bizottság féléves tevékenységéről készült beszámolót. A megyei tömegközlekedés helyzetéről szóló tájékoztatót élénk érdeklődéssel, számos kérdéssel, megjegyzéssel kísérték a képviselők. A regionális közlekedési központ vezetője kiegészítésében elmondta, hogy 80 darab 5 év körüli átlag életkorú buszt szereztek be, amelyek döntő többsége a megyénkben közlekedik. Ettől remélik a panaszok csökkenését és az utaslétszám növekedését.  Képviselői kérdésre szólt a kamionozást és ipari szállítást választó sofőrök pótlásáról, a központi béremelésről, amely az alacsony keresetűeket érintette első sorban, valamint biztonsági kérdésekre is kitért.

A MÁV képviselője megerősítette, hogy az Ózd-Miskolc vonalon végig dízel mozdonnyal közlekedik a szerelvény, így nem kell Kazincbarcikán átszállni, amit kedvezően fogadtak az utasok. Ismertette a járműbeszerzés tapasztalatait, a tervbe vett pályarekonstrukciót a Budapest-Miskolc vonalon, amely eredményeként gyorsulni fog a közlekedés.

Zárt ülés keretében döntött a testület a Pro Comitatu Díj és az Alkotói Díj odaítéléséről, majd az Egyebek közt az október 2.-ai népszavazással kapcsolatos felhívást fogadott el a testület.