Auguszta napja van. | 2024.03.29

Fico: menetrendet dolgoznak ki a következő hónapokra

2016-09-16 08:21:12

Robert Fico szlovák miniszterelnök megerősítette, hogy várakozásai szerint az Európai Unió pénteki pozsonyi csúcstalálkozóján részt vevő tagállamok vezetői menetrendet készítenek el a következő hat hónap legfontosabb teendőire az Egyesült Királyság EU-ból való kilépéséről döntő népszavazás következményeképpen.

    A 27 állam-, illetve kormányfő találkozóját megelőzően a házigazda Fico úgy nyilatkozott, hogy az informális ülésen őszinte megbeszélést vár arról, hol tart jelenleg az uniós együttműködés. 
    Fico hangoztatta, hogy a tagországok vezetői egységet kívánnak mutatni, és azt is demonstrálni igyekeznek, hogy folytatni akarják az együttműködést az unión belül. 
    A találkozó előtt egy nappal Francois Hollande francia államfő és Angela Merkel német kancellár már nyilatkozott arról, hogy a brit népszavazást követően a közösségnek világos jövőképet kell felvázolnia, és pontos menetrendet kell meghatároznia. "Olyan menetrendet kell kidolgoznunk Pozsonyban, amely egyértelművé teszi, hogy képesek vagyunk közösen reagálni a gyengeségeinkre, a feladatokra, amelyekkel szembe kell néznünk" - mondta közös párizsi sajtótájékoztatójukon Angela Merkel.
    Orbán Viktor magyar miniszterelnök pénteken sugárzott rádióinterjújában szintén arról beszélt, hogy a pozsonyi csúcsértekezleten szembe kell nézni az elmúlt időszakban elkövetett uniós hibákkal, amelyeknek két súlyos következménye a Brexit és az ellenőrizetlen bevándorlás megengedése miatt létrejött terrorhelyzet és kezelhetetlen közbiztonsági helyzet. A kormányfő beszámolt arról is, hogy a pozsonyi tanácskozás előtt a visegrádi országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) összehangolták álláspontjukat, és javaslataikról terveznek egy közös V4-es dokumentumot, amelyet benyújtanának az Európai Tanácsnak.
    Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az állam- és kormányfőket a pozsonyi csúcsra meghívó levelében a migrációra utalva úgy vélekedett: a találkozónak olyan fordulópontnak kell lennie, ahol az unió vezetése bebizonyítja, hogy képes és meg is akarja védeni polgárait a 2015-ös migrációs káosz megismétlődésétől. Tusk emellett "brutálisan őszinte" megbeszéléseket szorgalmazott.