Gedeon napja van. | 2024.03.28

Párizs és Berlin szerint az EU-nak világos jövőképet kell felmutatnia a pozsonyi csúcson

2016-09-15 13:41:20

 

Francois Hollande francia államfő szerint a briteknek az Európai Unióból való kilépéséről szóló döntését követően a közösségnek világos jövőképet kell felvázolnia és pontos menetrendet kell meghatároznia a pénteki pozsonyi csúcstalálkozón.

 

    A francia köztársasági elnök ezt azután mondta, hogy az EU-csúcs témáiról egyeztetett az Elysée-palotában a német kancellárral.
    Angela Merkellel úgy vélte, hogy a Brexitről szóló népszavazást követő első uniós találkozón fontos, hogy az EU szembenézzen gyengeségeivel.
    "Megértettük, hogy most egy olyan menetrendet kell kidolgoznunk Pozsonyban, amely egyértelművé teszi, hogy képesek vagyunk közösen reagálni a gyengeségeinkre, a feladatokra, amelyekkel szembe kell néznünk" - mondta a közös párizsi sajtótájékoztatón Angela Merkel.
    A francia elnök szerint a legfontosabb, hogy "Pozsony hasznos csúcs legyen Európa számára", egy olyan találkozó, amely "világos jövőképet ad az európaiaknak". 
    "Tisztán kell látnunk Európa jelenlegi helyzetét" - hangsúlyozta a francia államfő, aki szerint az EU nem egyszerűen egy újabb válságon megy át, hanem egy olyan válságon, amely magát a létét is fenyegeti. 
    "Megállapodtunk abban, hogy a pozsonyi csúcsnak három nagy feladatra kell koncentrálnia" - mondta Francois Hollande. Az első a biztonság kérdése, amely "új impulzust" adhat a európai védelmi politika beindításával. Második feladatként a "jövő előkészítését" jelölte meg az "új iparágak, technológiák vagy az energetikai átállás" finanszírozásával, harmadiknak pedig a fiatalok támogatását nevezte.
    A német kancellár szerint is "fennállása kulcspillanatához" érkezett az Európai Unió, amelynek "fékeznie kell az (európaiak) aggodalmait" azért, hogy a "remény kontinense" maradjon. 
    A francia elnök a pozsonyi csúcstalálkozó előtt egy interjút is adott, amelyben úgy vélte, hogy az európai építkezést megalapozó Római Szerződés 60. évfordulója jövő márciusban lehetőséget teremt arra, hogy azok az országok, amelyek készek gyorsabban haladni, szorosabb belső kört alkossanak, elsősorban a védelmi és a közbiztonságot érintő kérdésekben. 
    A Le Débat című francia folyóiratban megjelent beszélgetésben Francois Hollande elmondta, hogy ennek a belső körnek olyan eszközökkel kell rendelkeznie, amelyekkel "jobban megvédheti magát, többet fordíthat beruházásokra, és új programokat indíthat a munkahelyteremtésre és a fiatalok támogatására". 
    "Az európai lendületnek a védelmen és a biztonságon kell alapulnia. Hozzáteszem még az ipart, az ökológiát, a környezetvédelmet, a kultúrát, a tudományos cseréket, de a legfőbb feladat a védelmi politika, a határok védelme, a terrorizmus elleni harc" - hangsúlyozta a francia elnök. 
    Hollande szerint fel kell tenni újra a "lényegi kérdést". 
    "Mi egy politikai unió? Nem egyszerűen egy demokratikus tér, értékek, piac és valuta. Hanem képesség arra is, hogy hogy megvédjük magunkat és számítsunk a világban" - mutatott rá a francia elnök.
    Francois Hollande szerint az általa javasolt belső körnek az eurózónánál is szűkebbnek kell lennie. 
    "Az eurózóna már 19 országból áll. És érzem, ahogy a szolidaritás szétmorzsolódik közöttük. Az alapító hat országhoz való visszatérést viszont az olyan baráti szomszédos országok, mint Spanyolország vagy Portugália, nem értenék meg" - mondta a francia elnök.