Auguszta napja van. | 2024.03.29

Törőcsik Mari kapta a Szenes Iván-életműdíjat

2016-09-15 11:12:00

Törőcsik Mari kapta a Szenes Iván-életműdíjat, rajta kívül elismerésben részesült Nyári Károly énekes-zongorista és Tabáni István énekes-dalszerző - közölte csütörtökön a díjátadó kommunikációjával foglalkozó cég az MTI-vel.

    Az összegzésből kiderül, hogy Nyári Károly a Szenes Iván Művészeti Díjat és a dalszerző feleségéről elnevezett Kornay Mariann Művészeti Díjat nyerte el. A fiatalok Szenes Iván Művészeti Díjának idei győztese lett Tabáni István.
    Mint írják, a Szenes Iván-életműdíjat Szalay Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes adta át Törőcsik Marinak, miután Bodrogi Gyulával és Szenes Andreával ünnepélyes keretek között leleplezte a Rezső tér egy részén lévő Szenes Iván tér utcatábláját.
    A közleményben a főpolgármester-helyettest idézik, aki hangsúlyozta: Szenes Iván életműve egyedülálló a magyar kultúrában és ritka az olyan szerencsés család, amelyik három generáción keresztül sikeresen alkotott és a fiatal tehetségek felkarolásával, művészeti díjaival a műfaj éltetője ma is. 
    Törőcsik Marit is idézik, aki elmondta: 60 éve van ebben a díjban, hisz azóta énekli a Szenes dalokat. "Iván nemcsak sokat írt, hanem zseniálisat" - fogalmazott a színművész.
    A díjakat a hétvégén tartott Szenes Iván-emlékkoncerten adták át.