Emma napja van. | 2024.04.19

A magyar keresztény művészetről nyílik fotókiállítás Bonyhádon

2016-09-13 18:26:00

 

A magyar keresztény művészet ezer évét mutatja be Móser Zoltán fotóművész kiállítása, amely szombaton nyílik a bonyhádi Kép-Tár-Házban, a művész magángalériájában.

 

    Az Ars sacra című tárlatot, amely október 8-ig látható a Rákóczi úti épületben, Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke ajánlja a közönség figyelmébe.
    A kiállításon huszonöt, többségében fekete-fehér fotó lesz látható, amelyet mintegy tízezer, magyar középkori alkotásokról készült képkocka közül válogatott - mondta a művész az MTI-nek. A felvételeken a legkorábbi ábrázolás egy 4. századi Krisztus-kép, amely egy soproni régészeti feltáráson került elő. Több nagyméretű fotó mutatja be a Magyar Nemzeti Múzeumban látható, 10. századi korpuszokat, illetve színesben a 13-14. századi, gótikus freskókat, oltárképeket. A felvételek másik csoportja pléhkrisztusokról készült, amelyek "időtlenek, de Picasso művészetéhez hasonlóan modernek" - mondta.
    Megjegyezte azt is, hogy úgy érzi, a barokk óta az egyházi képzőművészet a templomépítészettel ellentétben keveset fejlődött, ezért a kiállítást gondolatébresztőnek is szánja.
    Az idén hetvenéves, Tolna megyei származású alkotó, akinek eddig hetven fotóalbuma, tanulmány- és esszékötete jelent meg, 1968 óta hetvenezer fotót készített, és jelenleg is hagyományos filmnegatívra rögzíti képeit. Mint mondta, augusztusban megnyílt bonyhádi galériájában havonta tervez új kiállításokat rendezni életművéből.