Auguszta napja van. | 2024.03.29

Terrorizmus vádja miatt szabtak ki büntetést négy fiatalra Ausztriában

2016-09-13 17:28:00

 

 Az ausztriai St. Pöltenben kedden terrorizmus vádja miatt szabtak ki büntetést négy fiatalra, mivel népszerűsítették az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezetet.

 

    Két vádlott hat hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott, a másik két fiatal büntetésének kiszabását három éves próbaidőre elhalasztották. A tárgyalás a nyilvánosság kizárásával zajlott. 
    A fiatalok közül hárman Oroszországból származnak, a másodrendű vádlott Koszovóból érkezett. A bíróság közlése szerint mind a négyen annak a 15 éves fiúnak az ismerősi köréhez tartoznak, aki még 2014-ben a bécsi Westbahnhof pályaudvaron tervezett robbantást. A fiatalt már kétszer elítélték, legutóbb dzsihadista propagandáért áprilisban húsz hónap letöltendő börtönbüntetést kapott. 
    Az első- és a másodrendű vádlott az IÁ kegyetlenkedéseiről szóló képeket és videókat osztott meg az interneten, így mindketten terrorista egyesülés és bűnszervezet támogatása miatt kaptak büntetést. A harmadrendű vádlott a párizsi merényleteket követően Allah Akbar! (Allah a legnagyobb) mondatot tett közzé a világhálón, ezért őt terrorista bűncselekmény támogatása miatt ítélték el. A negyedrendű vádlottat pedig életveszélyes fenyegetés miatt mondták ki bűnösnek, mivel beismerte, hogy a másodrendű vádlottat korábban kétszer is megfenyegette. 
    A bírói indoklásban az is elhangzott, hogy a fiatalok büntetlen előítéletűek voltak. 
    A hatóság átvizsgálta a vádlottak mobiltelefonját és számítógépét, amelyeken számos propagandaanyagot találtak. Ezeket az elsőrendű vádlott a Youtube videómegosztó portálon népszerűsítette. 2015 novemberében az alsó-ausztriai St. Pöltenben lévő pályaudvaron ismerte meg a másodrendű vádlottat, akit a Koránt idézve próbálta meggyőzni az IÁ tevékenységének helyességéről. A vádlottak tagadták, hogy az IÁ rémtetteket hajtana végre.