Emma napja van. | 2024.04.19

Pollenhelyzet - ÁNTSZ: az elővigyázatosság enyhítheti az allergiás tüneteket

2016-09-13 17:14:00

 

Magyarországon a lakosok körülbelül egynegyede szenved pollenallergiában és jelentős azok száma is, akik számára külön megterhelést jelent a parlagfűnek az első fagyokig a levegőben jelen lévő pollenje. A szakemberek ajánlásával azonban könnyebb átvészelni az allergiások számára megterhelő heteket.

 

    Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Országos Tisztifőorvosi Hivatala a hatékony védekezés érdekében azt javasolja, hogy a növényre allergiások mihamarabb keressék fel orvosukat, allergológusukat, és kezdjék meg az általuk ajánlott kezeléseket, illetve a gyógyszerek szedését, ha ezt eddig nem tették volna meg - írták az MTI-hez kedden eljuttatott közleményben.
    Megfelelő gyógykezelés hiányában az allergiásoknak nagyon magas pollenkoncentráció esetén számítaniuk kell a tünetek erősödésére - heveny tüsszögés, fokozott orrfolyás, orrviszketés, orrdugulás (és emiatt alvászavarok), garatviszketés, fülviszketés, könnyezés, szemviszketés, "vörös szem" (kötőhártya-gyulladás), szemfáradékonyság, fáradtság- és levertségérzet, nagyobb alvásigény -, számolva a gyógyszerek különböző esetleges mellékhatásaival is.
    Az ÁNTSZ azt ajánlja, hogy ezekben a hetekben az érintettek naponta, lehetőleg éjszaka szellőztessék át a lakást, és minden nap mossanak hajat, mivel a pollenszemek megtapadnak a hajszálakon.
    Lehetőség szerint kerülni kell a gyomos, parlagfűvel fertőzött területeket, és a gyermekeket is érdemes távol tartani ezektől, még akkor is, ha nem allergiások a növényre.
    Érdemes továbbá szakemberrel rendszeresen tisztíttatni a lakás és a gépjármű pollenszűrőjét, magas pollenterhelés esetén maszkot is lehet viselni.
    Az ÁNTSZ hozzátette, ha valaki parlagfűvel fertőzött területet talál, akkor tegyen bejelentést a hatóságoknál, önkormányzatoknál, továbbá a növény irtását virágzás idején kizárólag megfelelő (az archoz légmentesen illeszkedő) maszkban és védőszemüvegben, kesztyűvel végezze. A munkafolyamat végén a ruhát lezárt zacskóba ajánlott tenni, és rázás nélkül, lassan a mosógépbe helyezni.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
MTI hírfelhasználó