Auguszta napja van. | 2024.03.29

A belga hatóságok a gyanús vásárlások jelentésére kérték az üzleteket

2016-09-13 10:51:50

 

A belga hatóságok arra kérték a barkácsboltokat és a gyógyszertárakat, hogy jelentsék, ha valaki nagy mennyiségben vásárol potenciálisan veszélyes anyagokat - közölte a helyi média kedden.

 

    Kris Peeters belga miniszterelnök-helyettes arról tájékoztatta a Het Laatste Nieuws című napilapot, hogy erre a lehetséges terroristák felderítése és az újabb merényletek megakadályozása érdekében van szükség.
    Az újság cikke szerint az üzletek dolgozóinak különösképpen arra kell felfigyelniük, ha valaki nagy mennyiségben vásárol olyan vegyi anyagokat, mint például az aceton, a kénsav vagy a műtrágya, de jelenteniük kellene a "gyanúsan viselkedő" vásárlókat és azokat is, akik jelentősebb tételek esetén is ragaszkodnak a készpénzes fizetéshez.
    Ezek az anyagok szükségesek a TATP, vagyis a triaceton-triperoxid nevű robbanóanyag előállításához. Ezt használták a novemberi párizsi és a márciusi brüsszeli robbantások elkövetői is.
    Belgiumban a hatóságok jelenleg hármas, azaz "súlyos" fokozaton tartják az ország terrorkészültségi szintjét. Ez azt jelenti, hogy a fenyegetés jelentős, "lehetséges és valószínű" terrortámadás.