Auguszta napja van. | 2024.03.29

Dev Patel újabb indiai filmjével aratott sikert a mustrán

2016-09-12 16:40:00

 

A Gettómilliomossal nyolc éve debütált Dev Patel a torontói filmfesztiválon újabb indiai filmmel aratott sikert: a Lion egy fiú sorsfordító utazásáról szól.

 

    A Danny Boyle rendezésében készült Gettómilliomos annak idején nyolc Oscar-díjat nyert, s most Patel új filmét is a díjszezon nagy esélyesei között emlegetik - adta hírül a BBC News.
    A 26 éves brit színész a Lion vasárnapi torontói premierje után elmondta: a két filmet nem érdemes összehasonlítani, mert miközben "a Gettómilliomosban őrületes energia volt", a Lion "elsöprő történet" a családi kötelékekről.
    A Lion megtörtént eseményeken alapul. Főhőse Saroo, egy ötéves indiai fiúcska, aki tragikus módon elszakad a családjától, mivel rossz vonatra ül, amely sok száz kilométerre viszi falujától. Az elveszett gyereket egy kalkuttai árvaházban helyezik el, ahonnan adoptálja egy ausztrál házaspár (Nicole Kidman és David Wenham). Huszonöt évvel később Saroo a Google Earth segítségével próbál meg hazatalálni. Patel a felnőtt fiút játssza, a kisfiú szerepében Sunny Pawar aratott osztatlan sikert a fesztiválon. 
    A Lion Patel ötödik Indiában forgatott filmje. "Az indiai munka csodálatosan kaotikus" - jegyezte meg a színész.
    Kidman, aki az örökbefogadó anyát alakítja, arról beszélt, hogy mivel neki is vannak adoptált gyermekei, Saroo történetét "különösen megindítónak" érezte. "Számomra ez a film az anyák erejéről szól, legyenek akár biológiai, akár örökbefogadó anyák." 
    Kidman a valódi Sarooval és a film elkészítésében készségesen segítő örökbefogadó anyjával is találkozott a felkészülés alatt. "Azt mondtam Saroo-nak: igazán szerencsés vagy, mert két anyád van" - idézte fel. 
    A nevelőanya - Sue Brierey - Tasmániában él. "Elrepült Sydneybe, és egy teljes napot beszélgettünk" - mesélte Kidman.
    A The Hollywood Reporter és a The Guardian elismerően méltatta a filmet, ám a Variety szakírója, miközben egyetértett azzal, hogy Garth Davis mozijának fergeteges a szereposztása, soványnak érezte a történetet egy kétórás drámához. 
    Dev Patel azonban felhőtlenül boldognak mutatkozott Torontóban. Elmesélte, hogy 2008-ban a Gettómilliomossal érkezett a fesztiválra 18 évesen. "Az iskolai cipőmben és kölcsönruhában feszítettem. Jó dolog újra itt lenni már némi borostával az arcomon" - mondta.
    A Torontói Nemzetközi Filmfesztivál szeptember 18-án zárja kapuit.