Gedeon napja van. | 2024.03.28

Az elszámolási panaszt benyújtó devizahitelesek 3 százaléka ért el eredményt

2016-09-12 13:30:23

 

Az augusztus végi adatok szerint a panaszt benyújtó 16 536 egykori devizahiteles mindössze 3 százalékának sikerült valamilyen eredménnyel vitatni az elszámolást a Pénzügyi Békéltető Testületnél (PBT) - derült ki az azénpénzem.hu hétfői cikkéből.

 

    A pénzügyi portál a PBT-től kapott adatokra hivatkozva írja, hogy az elszámolást még 120 esetben, a lezárt ügyek 0,7 százalékában sem sikerült megváltoztatni. 
    Az adósok legnagyobb számban, 379 esetben az elszámolásra kötelezést tudták elérni, ez azonban nem jelentette azt, hogy vissza is kaptak valamit - írták.
    A portál szerint a PBT és az adósok kezét "alaposan megkötötték" a jogalkotók. Előírták például, hogy a békéltetőhöz benyújtott beadványokban konkrétan meg kell jelölni, milyen számítási hibát követett el a bank, miközben a felügyeleti hatóság (MNB) maga hangsúlyozta, hogy a valós kalkulációt csak a hitelintézetek tudják elvégezni.
    A cikk szerint gyakran előfordult, hogy az adós nem fogadta el az elszámolást, de ezt semmivel sem indokolta, és akadtak devizahitelesek, akik számukra "érthető elszámolást" szerettek volna kapni. 
    Az elszámolási értesítő tartalmát a jegybank határozta meg, és nem írták elő, hogy a hitelező világosan írja le, mikor mekkora árfolyamrést alkalmazott, és mikor mekkora kamatemelést érvényesített - olvasható a cikkben.