Emma napja van. | 2024.04.19

Több mint száz határsértőt tartóztattak föl a hétvégén

2016-09-12 06:05:32

 

144 határsértőt tartóztattak föl péntektől vasárnapig az ország területén - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn az MTI-t.

 

    A rendőrség honlapján olvasható statisztika szerint pénteken 51, szombaton 11, vasárnap 39 embert tartóztattak föl, és kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron a szerb-magyar határnál a rendőrök és katonák. Az ország belsejében és más külső határszakaszokon 43 határsértőt fogtak el a hétvégén.
    A július 5-én hatályba lépett új szabályok szerint azokat a határsértőket, akiket a szerb vagy a horvát határtól számított nyolc kilométeres távolságon belül föltartóztatnak, visszakísérik a kerítésen található kapukig, és útbaigazítják a legközelebbi tranzitzóna felé. Azok ellen, akik esetében bizonyítható, hogy átlépték vagy megrongálták a határzárat, illetve embercsempészettel gyanúsíthatók, továbbra is büntetőeljárás, a román és az ukrán határszakaszon elfogottak esetében idegenrendészeti eljárás indul.
    A múlt héten a szerb-magyar határ térségében 280 embert tartóztattak föl és kísértek vissza, a megelőző héten - augusztus 29-étől szeptember 4-éig - ez a szám 271 volt. Azon a héten más külső határszakaszon és beljebb az országban 73 határsértőt fogtak el.