Emma napja van. | 2024.04.19

Időjárás-jelentés

2016-09-10 19:19:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:


    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------
    Szárazföldünk középső és déli területeinek nagy részén egy anticiklonnak köszönhetően folytatódik a nyárias idő. Arrafelé a fátyol- és gomolyfelhők mellett sokat süt a nap, néhol zápor, zivatar is kialakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 24 és 34 fok között alakul. Ugyanakkor a Földközi-tenger középső medencéje fölött egy magassági hidegörvény található, emiatt a Balkán-félszigeten és Olaszország déli részén gyakran megnövekszik a gomolyfelhőzet, és több helyen fordul elő zápor, zivatar. A hőmérséklet délután 20, 25 fok között változik. Szintén napok óta ciklonok és frontjaik alakítják az időjárást Észak-, Északnyugat-Európában, emiatt ott sok a felhő, többfelé esik az eső. A csúcshőmérséklet többnyire 11 és 19 fok között van. Vasárnap estig a Kárpát-medence időjárásában lényeges változás nem várható.

    Várható időjárás az ország területén vasárnap estig
    ---------------------------------------------------
    Szombaton és vasárnap is a fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütésre számíthatunk. Szombaton főként délen, vasárnap nyugaton is néhol zápor, esetleg zivatar kialakulhat. Általában mérsékelt marad a légmozgás, legfeljebb eleinte a Dél-Dunántúlon élénkülhet meg a keleties szél. Szélerősödés csak zivatar környezetében lehet.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 13 és 19 fok között alakul, de a hidegre hajlamos helyeken hűvösebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 27 és 32 fok között alakul.