Gedeon napja van. | 2024.03.28

Soltész: Európa nagy része ma keresztényellenes gondolatokat ont

2016-09-10 18:25:00

Soltész Miklós szerint Európa nagy része ma keresztényellenes gondolatokat ont. Az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár erről a Fiatalok a keresztény Európáért címmel szombaton Budapesten rendezett ifjúsági találkozón beszélt.

    "Az a kétezer éves kultúra, ami beleivódott a lelkünkbe és a génjeinkbe", ma sokszor nevetség tárgya - fogalmazott az államtitkár a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tartott rendezvényen.
    Soltész Miklós szerint ennek ellenére "fel kell mutatnunk a keresztény értékeket és szolidaritásunkat azokkal a keresztényekkel, akik vértanúságot szenvednek és akiket elüldöznek otthonaikból hitük miatt".
    A találkozón bemutatott szentmise főcelebránsa, Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Ifjúsági Bizottságának elnöke egyebek között azt hangsúlyozta: fontos, hogy az egyház megmutassa mosolygó, fiatal arcát.
    Palánki Ferenc homíliájában kiemelte: Európa nem, csak a benne élők tudnak keresztények, vagyis krisztusiak lenni, és megszentelni ezzel a földet, ahol élnek. "Nekünk, keresztényeknek kellene úgy élnünk, gondolkodnunk és cselekednünk a hétköznapokban, hogy látsszon rajtunk az Istennel való kapcsolat" - fogalmazott, hozzátéve, ehhez "döntést kell hoznunk Krisztus mellett".
    Rámutatott: az az ember, aki élete középpontjába Jézust állítja, nem zárkózik be "önzése börtönébe", annak mindig "nyitva lesz a szíve és a szeme" a másik emberre.
    Jézus ugyanis nem akar a templomban maradni és várni, hogy vasárnapról vasárnapra meglátogassák, hanem "velünk akar járni". "Azt kéri és várja tőlünk, hogy a szívünkben élhessen, és rajtunk keresztül a világra jöhessen az ő szeretete" - hangsúlyozta Palánki Ferenc.
    A találkozó a szentmise után Böjte Csaba ferences szerzetes előadásával folytatódott.
    Az eseményen a szervezők tájékoztatása szerint kétezer magyarországi fiatal vett részt, de érkeztek zarándokok Erdélyből, Burgenlandból és Lengyelországból is.
    A programot, amely egyben a Krakkói Ifjúsági Világtalálkozó magyarországi utótalálkozója is volt, az Újpest-Kertvárosi Plébánia és a Regnum Marianum újpesti csoportja szervezte.