Gedeon napja van. | 2024.03.28

Szijjártó: Magyarország és Szerbia szoros, stratégiai szövetségesei egymásnak

2016-09-09 18:10:00

 Magyarország és Szerbia szoros, stratégiai szövetségesei egymásnak, és ez néhány éve még teljes mértékben elképzelhetetlen volt - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Belgrádban, miután megbeszélést folytatott Ivica Dacic szerb külügyminiszterrel, valamint Aleksandar Vucic kormányfővel.

    Szijjártó Péter az MTI-nek nyilatkozva hozzátette: Magyarországnak nemzetbiztonsági és gazdasági érdeke is a szerbek európai uniós integrációja, ezért Budapest azt szorgalmazza, hogy az Európai Unió 2020-ig zárja le az EU-csatlakozási tárgyalásokat Szerbiával.
    A két fél megállapodott abban, hogy a szerb külügyminiszter kormányának augusztusi hivatalba lépése óta első, kétoldalú hivatalos uniós látogatása Budapesten lesz október 2-3-án, valamint október 15-ig megtartják a magyar-szerb gazdasági vegyes bizottság soron következő ülését, és még az ősszel újabb közös kormányülést tart a két kormány Dél-Szerbiában. Emellett állandó kormányközi bizottság jön létre annak érdekében, hogy a gazdasági és társadalompolitikai döntésekről szóló konzultációt folyamatossá tegyék - magyarázta a tárcavezető. 
    Egyetértettek abban is, hogy a bevándorlási válságra európai választ kell adni, és "képesnek kell lenni arra, hogy megvédjük magunkat, ezért Magyarország újabb rendőröket küld Szerbia déli határára, hogy segítsék a határ védelmét". 
    A nyugat-balkáni térségben az utóbbi időben nagyon sok feszültség alakult ki, ez azért is veszélyes, mert ha megindul egy újabb bevándorlási hullám, akkor az pillanatokon belül végig tud söpörni a térségen. "A szerbek teljes mértékben értik, hogy a kerítés nem ellenük irányul, mert nem ők jöttek át tízezrével megsértve a határunkat. Pontosan azért segítünk a szerbeknek a déli határ védelmében, hogy ők se kerüljenek nehéz helyzetbe, ha adott esetben újabb bevándorlási hullám indul meg. Nekünk az a jó, ha minél délebbre van a védővonal" - szögezte le.
    A két ország kereskedelmi kapcsolatai is egyre jobban alakulnak - fogalmazott Szijjártó Péter. Az első félévben 5,3 millió euróval nőtt a két ország közötti kereskedelmi forgalom, és meghaladta a 900 millió eurót, ezzel Szerbia bekerült Magyarország húsz legfontosabb kereskedelmi partnere közé, Magyarország pedig Szerbia negyedik legfontosabb uniós kereskedelmi partnere. Abban állapodtak meg, hogy a vállalatokat még inkább az együttműködésre ösztönzik, és ebben segítséget nyújt az, hogy a Magyar Nemzeti Kereskedőház és az Eximbank is nyitott képviseletet Belgrádban.
    Folytatódik a munkálat a két új magyar-szerb határátkelőhely megnyitása ügyében - részletezte a pénteken elhangzottakat a tárcavezető, majd úgy folytatta: közös pályázatot nyújtanak be az Európai Unióhoz a Szeged-Szabadka-Baja vasútvonal felújítására, ami a határ mentén élő magyarok és szerbek számára is komoly előrelépést jelent, megkönnyíti az életüket.