Auguszta napja van. | 2024.03.29

Az MNB engedélyezte a Buda-Cash állomány átruházását

2016-09-09 17:30:00

 A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szeptember 2-án jóváhagyta a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. (PSFN) és az NHB Növekedési Hitel Bank Zrt. (NHB Bank) közötti szerződést a Buda-Cash állomány átruházásáról. Az állomány-átruházással a Buda-Cash ügyfelek gyorsabban és egyszerűbben juthatnak vagyonukhoz - közölte a PSFN pénteken. 

    A közlemény ismerteti: az ügyfelek teljes kiadható, tartozástól mentes pénz- és pénzügyi eszközállományát átadják az NHB Banknak, azt követően a Buda-Cash ügyfelei az NHB Bankkal állnak majd szerződéses kapcsolatban. Az átruházandó állományról és az átruházás menetéről levélben értesíti az ügyfeleket a felszámoló, amely tartalmaz majd egy részletes tájékoztatót, benne egy friss egyenlegközlővel.
    A PSFN kitér arra is, hogy az állomány-átruházásban való részvétel nem kötelező. 
    Annak, aki elfogadja, nincs teendője, az értesítő levél keltezésétől számított 60. napon a tulajdonában lévő vagy őt megillető, kiadható pénzügyi eszköz és pénzeszköz automatikusan az NHB Bank kezelésébe kerül, és arra az NHB üzletszabályzata vonatkozik.
    Ha azonban valaki más befektetési vállalkozás, hitelintézet kezelésére kívánja bízni eszközeit, az értesítő levél kézhezvételétől számított 30 napon belül erről írásban kell nyilatkoznia. Ez esetben el kell küldeni a társaságnak (Buda-Cash Brókerház Zrt. "felszámolás alatt", 1071 Budapest, Damjanich utca 11-15.) annak a befektetési vállalkozásnak, hitelintézetnek a nevét, amelynél értékpapírszámlával rendelkeznek, valamint az ott vezetett értékpapírszámla, értékpapír-letéti számla és a befektetéshez kapcsolódó pénzmozgások lebonyolítására szolgáló számla számát. 
    Amennyiben az ügyfél a fenti határidőn belül nem, vagy hiányosan küldi meg nyilatkozatát, a törvény értelmében elfogadta az NHB Bank személyét és üzletszabályzatát - figyelmeztetett a felszámoló. 
    Amennyiben a felszámolási eljárás során további, az ügyfelek számára kiadható vagyon válik hozzáférhetővé, arról közleményben adnak majd értesítést. Az ilyen esetleges pénzügyi eszközök, pénzeszközök nem képezik a jelenlegi állomány-átruházás tárgyát - közölte a PSFN.
    Az NHB Bank az engedély megszerzése kapcsán bejelentette: felkészültek az ügyfelek adatainak és befektetési eszközeinek a fogadására, ügyfélszolgálatuk mellett országosan mintegy 160 ügynöki munkatárs segíti majd az adminisztrációs folyamatot, illetve online ügyfélszolgálati segítséget is biztosítanak. A bank kiemelt ügynökpartnerei az MPK Magyar Pénzügyi Közvetítő Zrt., a Brokerpool Kft. és a Tersus Plan Kft. 
    Az átadott ügyfelek beazonosítása és az új szerződések megkötése a pályázati anyagnak megfelelően 4 hónap alatt valósul meg. A bank saját honlapján az ügyfelek számára létrehozott egy regisztrációs felületet is, ahol időpontot foglalhatnak, segítséget kérhetnek. 
    Az NHB Bank befektetési szolgáltató üzletága felkészült a pályázati kiírásban szereplő több száz különböző befektetési eszköz befogadására, illetve az ügyfelek rendelkezése alapján a kereskedésükre. A befektetők számára folyamatos (8-tól 22-óráig) likviditás-menedzselést biztosítanak a bank üzletkötői.
    Az NHB Bank folyamatosan tájékoztatja a Buda-Cash ügyfeleket az aktuális információkról a bank honlapján és az üzletszabályzatában (www.nhbbank.hu;, a https://www.nhbbank.hu/tozsde/uzletszabalyzat.1), valamint az ügynöki partnereinek online felületein. 
    A PSFN idén januárban kezdeményezte a felszámolás alatt álló Buda-Cash állomány-átruházási eljárását, amelyben csak az NHB Banktól érkezett ajánlat.