Auguszta napja van. | 2024.03.29

Az NVI elnöke az NVB elé terjeszti a budapesti olimpiarendezés elleni népszavazási kérdést

2016-09-09 13:13:00

Elvégezte a budapesti olimpiarendezésről szóló népszavazási kérdés előzetes formai vizsgálatát Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke, és - mivel a kezdeményezés megfelelt az előírásoknak - a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elé terjeszti - közölte az NVI pénteken az MTI-vel.

    A közleményben felidézték, Erdélyi Katalin Krisztina magánszemély szeptember 6-án országos népszavazási kezdeményezést nyújtott be azzal a kérdéssel: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a XXXIII. nyári olimpiai és XVII. nyári paralimpiai játékok pályázatáról és rendezéséről szóló 2016. évi LVIII. törvényt?".
    Azt írták, a népszavazásról szóló törvény szerint - egyes sajtótermékekben megjelent téves információkkal szemben - az NVI elnökének kell a kezdeményezés előzetes formai vizsgálatát elvégeznie, a benyújtást követő öt napon belül. 
    A Nemzeti Választási Iroda elnöke e kötelezettségének eleget téve megállapította, hogy a népszavazási kezdeményezés megfelel a törvényben foglalt formai követelményeknek, így azt a Nemzeti Választási Bizottság elé terjesztette - írták. 
    Az NVI elnöke az előzetes formai vizsgálat során a többi között azt ellenőrzi, hogy formai szempontból megfelelő-e a benyújtott aláírásgyűjtő ív mintapéldánya, csatoltak-e a beadványhoz a kérdést támogató legalább húsz, legfeljebb harminc támogató aláírást, a kezdeményező bejelentkezett-e az adatvédelmi nyilvántartásba, illetve, hogy van-e folyamatban azonos témában már népszavazási kezdeményezés.
    Az NVI közölte azt is, a Nemzeti Választási Bizottságnak a kérdés érdemi vizsgálatát a népszavazási kezdeményezés benyújtását követő 30 napon belül, október 6-ig kell elvégeznie. 
    Az NVB legközelebb hétfőn ülésezik, az ülés napirendjén egyelőre nem szerepel a népszavazási kérdés elbírálásának ügye.