Andrea napja van. | 2024.04.18

Amerikai elnökválasztás - Politico: három ingadozó államban Donald Trump aligha győzhet

2016-09-08 20:44:00

 A Politico című lap több szövetségi államban készített riportja alapján azt állítja: három, úgynevezett ingadozó, tehát nem állandó szavazóbázisú szövetségi államban a republikánus elnökjelölt, Donald Trump aligha győzhet.

    A lap munkatársai tizenegy ingadozó szövetségi államban jártak, és közülük háromban úgy találták, hogy az ott élők olyan mértékben rokonszenveznek Hillary Clintonnal, hogy republikánus vetélytárs nem számíthat babérokra. A Politico szerint Virginia, Colorado és New Hampshire  megnyerhetetlennek látszik Donald Trump számára. Ugyanakkor a többi nyolc ingadozó államban, köztük a kulcsfontosságú Floridában, Pennsylvaniában és Ohióban Trump támogatottsága jelentősen megerősödött, alig marad le Clinton mögött.     Fergus Cullen, a Republikánus Párt volt New Hamsphire-i elnöke szerint  az államban Hillary Clinton a voksok kilencven százalékára számíthat. Egy névtelenséget kérő republikánus stratéga szerint viszont Donald Trumpnak még lenne keresnivalója New Hampshire-ben, csaky nincs csapata, nincs aki terepmunkát végezzen.
    "Mint általában mindenütt, itt is Clinton emberei dolgoznak a terepen" - fogalmazott a republikánus tanácsadó. Dave Carney, szintén republikánus tanácsadó, azon meggyőződésének adott hangot, hogy a választás napján óriási szerepe lesz az alapos terepmunkának, a szavazók megmozdításának.         A riportból kiderül, hogy a Trump-kampány eddig nem sok gondot fordított ezekre az államokra, és nem sok pénzt költött a reklámokra.
    Mindazonáltal nem is annyira New Hampshire "elvesztése" lehet aggasztó Donald Trump kampánycsapata számára - hiszen kicsiny lélekszámú, kevés szavazójú államról van szó -, hanem Virginiáé. Clintonék annyira biztosak a virginiai és a coloradói győzelemben, hogy e két államban már nem is hirdetnek. Mindkét szövetségi államban nagy lélekszámú spanyolajkú közösség él, Virginia északi megyéiben sok az illegális bevándorló is, akik, mivel nem kell azonosítaniuk magukat, akár szavazhatnak is. Donald Trump ezekben az államokban eddig nem volt aktív.
    Bár David Ramadan, volt virginiai törvényhozó azt nyilatkozta a Politico munkatársainak, hogy az államban nem is érdemes pénzt ölni reklámba, mert a virginiai választást az északi megyék döntik majd el, és ott nagyon határozott a Trump-ellenesség. Donald Trump azonban éppen a napokban vásárolt kétmillió dollár értékű reklámidőt, és a Republikánus Párt virginiai elnöke, John Whitbeck a felmérések ellenére is azt állítja, hogy Trumpnak vannak győzelmi esélyei.              Floridában, Nevadában, Iowában, Észak-Karolinában és Ohióban a Politico felmérései és munkatársainak helyszíni tapasztalatai a többi közvéleménykutatással egyeznek, vagyis ezekben az államokban Trump és Clinton jelenelg fej-fej mellett halad.