Auguszta napja van. | 2024.03.29

Londoni elemzők: augusztus lehetett az utolsó deflációs hónap

2016-09-08 20:35:00

Londoni pénzügyi elemzők szerint valószínűleg augusztus volt az utolsó olyan hónap, amelyben negatív éves inflációt mértek Magyarországon, és ezután várhatóan folyamatosan emelkedni kezd az inflációs ütem, bár a 3 százalékos jegybanki célt belátható időn belül így sem éri el.

    A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtöki ismertetése szerint a fogyasztói árak a múlt hónapban 0,1 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint egy évvel korábban. Augusztus volt a negyedik olyan hónap egymás után, amelyben csökkent az éves összevetésű fogyasztói árindex.
    A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői a csütörtöki inflációs adatokat értékelve úgy vélekedtek, hogy a következő hónapokban már pozitív lesz az éves infláció. A ház szeptemberre 0,5 százalékos, az idei év végére 1,5 százalékos, 2017 végére 2,5 százalékos tizenkét havi összevetésű inflációt vár.
    A JP Morgan londoni elemzői rövid távon, elsősorban az energiahordozó-komponensben belépő bázishatások, valamint az üzemanyagok áremelkedése, jövőre viszont a bázishatások és a maginfláció várható gyorsulásának kombinációja miatt számolnak a magyarországi infláció gyorsulásával.
    Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy várakozásuk szerint az éves összevetésű inflációs ütemek a monetáris politika előrejelzési távlatán belül nem érik el a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 3 százalékos központi inflációs célszintjét.
    A ház elemzőinek véleménye szerint azonban az MNB az e hónapban esedékes új inflációs jelentésben csak minimális mértékben módosítja lefelé az idei évre jelenleg 0,5, jövőre 2,6 százalékos átlagos inflációval számoló előrejelzéseit. A JP Morgan a maga részéről 0,4, illetve 2,4 százalékos átlagos magyarországi inflációra számít ebben a két évben.
    A cég londoni szakértői hangsúlyozták, hogy a maginfláció várható gyorsulása miatt nem várnak agresszív monetáris enyhítést az MNB részéről, annak ellenére sem, hogy a forint június vége óta bekövetkezett 2 százalék körüli erősödése feszesebbé tette a monetáris kondíciókat. A JP Morgan várakozása az, hogy az MNB a szeptemberi kamatdöntő ülésen megerősíti szándékát a laza monetáris politika hosszú távú fenntartására.
    Ezt más nagy londoni házak is jósolják.
    A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének hosszú távú előrejelzése az, hogy az MNB 2018-ig nem módosítja 0,90 százalékos alapkamatát.
    A ház a JP Morgan előrejelzésénél jóval lassabb inflációs gyorsulást vár. Prognózisa szerint 2016 végén 0,6 százalék, 2017 végén 2 százalék lesz a tizenkét havi összevetésű infláció Magyarországon.
    A GS londoni elemzői szerint a belső inflációs nyomás az egész közép- és kelet-európai térségben gyenge, mivel a munkanélküliségi ráták a régió legtöbb gazdaságában visszatértek ugyan a globális pénzügyi válság előtt mért legutóbbi mélypontokra, a bérkiáramlási nyomás azonban továbbra is mérsékelt.
    A Goldman Sachs elemzői szerint mindehhez járul a nyersanyagárak újbóli gyengülése: a nyersolaj világpiaci ára például 5 százalékkal csökkent azóta, hogy a brit EU-tagságról június végén tartott népszavazáson a többség a kilépésre voksolt.