Gedeon napja van. | 2024.03.28

Szociális és gyermekjóléti intézményekben tárt fel hiányosságokat az ÁSZ

2016-09-08 10:52:00

Szociális és gyermekjóléti intézményekben tárt fel pénzügyi és vagyongazdálkodási szabálytalanságokat, valamint közpénzek felhasználásával kapcsolatos hiányosságokat az Állami Számvevőszék (ÁSZ).

    Az ÁSZ csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, három központi költségvetési intézményt ellenőrzött - a tiszadobi Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Gyermekvédelmi Központot, a Győr-Moson-Sopron megyei Táplánypusztán működő Dr. Piróth Endre Szociális Központot és a kehidakustányi Zala Megyei Szocioterápiás Intézményt -, és megállapította, hogy az intézményvezetők által kiépített és működtetett irányítási rendszer nem biztosította a közpénzek megfelelő felhasználását, továbbá - eltérő mértékben - a pénzügyi és vagyongazdálkodásban is szabálytalanságok, hiányosságok voltak 2011 és 2014 között. 
    A számvevőszék megállapítása szerint a tiszadobi Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Gyermekvédelmi Központban és a Zala Megyei Szocioterápiás Intézményben a belső kontrollrendszer kialakítása és működtetése nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak, ezért nem biztosította a a szabályszerű, átlátható és elszámoltatható közpénzfelhasználást. Intézményi szintű kockázatelemzés nem készült, az előírt közzétételi kötelezettségüknek részben tettek eleget, illetve a kulcskontrollok működtetése és a belső ellenőrzés működése során is hiányosságokat tárt fel az ellenőrzés. 
     A Dr. Piróth Endre Szociális Központban a belső kontrollrendszer kialakítása és működtetése összességében nem volt szabályszerű, a kontrollkörnyezet kialakításának hiányosságai alapvetően akadályozták a szabályszerű működést, az intézmény pénzügyi és vagyongazdálkodási folyamatairól kiadott vezetői nyilatkozatok pedig nem voltak helytállóak. 
    A közleményben hozzátették, az ellenőrzött időszakban az irányító szervi és középirányítói hatáskörök többször változtak. Az irányító szervi feladatokat 2011-ig az érintett megyei önkormányzat közgyűlése, 2012-től a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, majd 2013-tól az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) gyakorolta mindhárom intézmény esetében. A középirányítói feladatok 2012-től az érintett megyei intézményfenntartó központhoz, majd 2013-tól a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósághoz (SZGYF) kerültek. Az ÁSZ megállapította, hogy az irányítószervi feladatellátás - az Emmi feladatellátása kivételével - összességében egyik intézmény esetében sem felelt meg az előírásoknak.
    Az Állami Számvevőszék javaslatokat fogalmazott meg az emberi erőforrások miniszterének, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság vezetőjének, valamint a Dr. Piróth Endre Szociális Központ és a Zala Megyei Szocioterápiás Intézmény vezetőjének, ezek alapján harminc napon belül intézkedési tervet kell készíteniük. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Gyermekvédelmi Központ esetében az ÁSZ felhívta a jogutód intézmény vezetőjének a figyelmét az ellenőrzés által feltárt szabálytalanságokból eredő kockázatok kezelésére.