Emma napja van. | 2024.04.19

Divatkoncerttel kezdődik a Trafó 19. évada

2016-09-07 16:15:00

 Divatkoncerttel kezdődik csütörtökön a Trafó 19. évada, amelynek keretében Peter Brook, Schilling Árpád és Mundruczó Kornél előadása is látható lesz. Frenák Pál új produkciót mutat be, és új sorozat indul a vizualitás jegyében.

    Peter Brook újabb Mahabharata feldolgozása és Frenák Pál Lutte című bemutatója mellett Hiroaki Umeda új előadása is szerepel az őszi programban a Trafóban, amelynek galériája Péli Barna önálló kiállításával pénteken kezdi az évadot - hangzott el a Trafó Kortárs Művészetek Háza új évadát beharangozó szerdai budapesti sajtótájékoztatón.
    Barda Beáta művészeti vezető elmondta, hogy a Trafó kontextusteremtő platform és új gondolatok generátora. Ez a kortárs produkciók bemutatása mellett megmutatkozik abban is, hogy a szakma számára számos workshopot szerveznek, a nézőknek pedig színházi nevelési programmal segítenek az értelmezésben. Az idén a középiskolás csoportok mellett felnőtt csoport is indul.
    Az évad első felének programjából kiemelkedik Peter Brook produkciója, a legendás Mahabharata című előadás átdolgozott, rövidített verziója, amely Csatamező címmel látható december 14-én, 15-én és 16-án.
    Az idei szezonban a Proton Színház Látszatélet című előadását és Schilling Árpád A harag napja című darabját is újra műsorra tűzik.
    A Trafó új sorozatáról a művészeti vezető elmondta: az Eye Candy-ben azokat a produkciókat gyűjtötték össze, amelyekben a látvány dominál. A sorozatban Nagy Fruzsina a Soharóza kórussal és vezetőjével, Halas Dórával készített, Tabu kollekció címmel látható divatkoncertje mellett Miet Warlop Dragging the Bone és Kálmán Eszter A tó című produkcióját is műsorra tűzik az ősszel.
    A Közös ügy című sorozatban október 21-én és 22-én az Agrupación Senor Serrano spanyol társulat játssza az Egy ház Ázsiában című produkciót. Emellett látható lesz a Schilling Árpád rendezte A harag napja és a Forte Társulat A te országod című előadása. Műsoron marad a Pintér Béla és Társulata Titkaink című produkciója is.
    Az új évad színházi kínálatában megtalálható Kelemen Kristóf, valamint Almássy Bettina produkciója, továbbá az először a nagyterembe játszó a Dollár Papa Gyermekei társulat Csehov-művek alapján készülő előadása is - ismertette a programot Barda Beáta.
    A 200% tánc című sorozat a Frenák Pál Társulat premierjével indul: a Lutte szeptember 23-án és még két alkalommal látható. A sorozat keretében az ősszel a TAO Dance Theater és Meg Stuart is látható lesz - ismertette a tánc-programokat Szabó György menedzser igazgató. A TAO Dance Theater október 14-én és 15-én a 6 és a 7 című előadásaival folytatja kísérletezéseinek számozott sorozatát. Kiemelte: Meg Stuarttól november végén láthat először előadást a magyar közönség. A Violet című produkcióban fellép a brazil-magyar Marcio Cannabaro, akit több hazai előadásból is ismerhetnek a nézők. Új produkcióval jelentkezik Molnár Csaba, Cuhorka Emese és Fülöp László is.
    Szabó György elmondta: a technológiát és művészetet ötvöző smART sorozatban Hiroaki Umeda japán koreográfus Drives című előadása szeptember 15-én és 16-án látható öt magyar táncossal. Az új előadás mellett a művész Holistic Strata című szólója is látható lesz. A sorozatban a Tünet Együttes Az éjszaka csodái és az Apropó 2.0 című előadással lép fel.
    Ősszel egy újcirkuszi produkciót láthat a közönség: az ausztrál C!RCA What Will Have Been című előadását. 
    Szabó Bálint zenei szervező a Trafó zenei programját ismertetve elmondta: az idén is a Trafóban indul és zárul az UH Fest, a Jazzaj című programsorozat itt ünnepli 5. születésnapját novemberben és folytatódik az indiai klasszikus zenei és az elektronikus zenei sorozat is. Szeptember 17-én Partho Sarothy szólaltatja meg a sarodot koncertjén. Emellett Dj Bootsie és Jónás Vera koncertjeit is hallhatja a közönség.
    Fenyvesi Áron, a Trafó Galéria vezetője elmondta: Péli Barna szobrászművész Hangszigetelt Zoltán 9 című pénteken nyíló tárlata mellett a galériában látható lesz a kortárs lengyel képzőművészet alakja, Hubert Czerepok egyéni kiállítása is.
    Emellett 2017 januárjában rendezi meg a Trafó a második Nextfesztet fiatal művészek részvételével.