Gedeon napja van. | 2024.03.28

Két új minisztert nevezett ki a román államfő

2016-09-07 12:27:23

 

 Dragos Tudorachét, a miniszterelnöki hivatal eddigi vezetőjét belügyminiszterré, Paul Gheorghiut, a miniszterelnök eddigi kabinetvezetőjét pedig a miniszterelnöki hivatal vezetőjévé nevezte ki szerdán Klaus Iohannis román államfő.

 

    A két tisztségviselőt Dacian Ciolos kormányfő jelölte, miután a korrupciógyanúba keveredett eddigi belügyminiszter, Petre Toba múlt héten bejelentette lemondását. Iohannis szerdán a távozó tárcavezető felmentéséről szóló elnöki rendeletet is aláírta. 
    A Mediafax értesülése szerint az elnök csütörtökön jelenti be, hozzájárul-e, hogy a korrupcióellenes ügyészség bűnvádi eljárást folytasson Toba ellen. A román alkotmány szerint hivatalban lévő vagy volt kormánytag ellen csak az államfő - ha pedig törvényhozó az illető, akkor a parlament - jóváhagyásával lehet bűnvádi eljárást indítani.
    A korrupcióellenes ügyészség (DNA) bűnpártolással gyanúsítja Tobát, aki az ügyészek szerint megtagadta néhány önkényesen államtitokká minősített irat titkosításának részleges feloldását, és így akadályozta a belügyi titkosszolgálat tisztjeinek felelősségre vonását. A DNA a belügyi titkosszolgálat több volt vezetője ellen indított eljárást, mert állítólag saját használatra vásároltak a szolgálat pénzén olyan javakat, amelyeknek semmi közük nem volt az operatív munkához, a beszerzésekről szóló iratokat pedig titkosították.
    Tudorachét Brüsszelből hozta magával Ciolos szakértői kabinetjébe. A jogi végzettségű Tudorache romániai bírói karrierjét hagyta ott 2002-ben a nemzetközi intézményekben (EBESZ, EU) betöltött különböző tisztségekért: a román miniszterelnöki hivatal élére való kinevezése előtt, 2015 márciusa és novembere között az Európai Bizottság migrációs és uniós belügyek főigazgatóságának koordinációs és stratégiai igazgatója volt.
     Az új belügyminiszter feladata lesz egyebek mellett a december 11-ére kiírt parlamenti választások megszervezése.
    A román kormány két új tagja szerda délután teszi le a hivatali esküt.