Emma napja van. | 2024.04.19

MNB: 427 millió euróval csökkentek a nemzetközi tartalékok augusztusban

2016-09-07 08:29:46

 

Augusztusban 427 millió euróval 24,130 milliárdra csökkentek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) devizatartalékai - derül ki a jegybank honlapján szerdán megjelent legfrissebb adatokból. Az év első nyolc hónapjában  6,192 milliárd eurónyit épített le nemzetközi tartalékaiból az MNB. 

 

    Az első negyedévben és a másodikban is kiegyenlítetten 2,771, illetve 2,766 milliárd euróval csökkentek a tartalékok. 
    Az előző hónapban, júliusban 228 millió euróval csökkentek a devizatartalékok annak ellenére, hogy lejárt egy 1 milliárd euró összegű tíz éves lejáratú eurókötvény.
    Augusztusban a készpénzben, betétekben és értékpapírokban tartott devizaeszközök 473 millió euróval csökkentek, míg az egyéb tartalékok 49 millióval emelkedtek, az aranyban és SDR-ben könyvelt tartalékeszközök alig változtak. 
     Az MNB 2014 óta a külső sérülékenység megítélésének javítása érdekében számos lépést tett, amelyekből eleve következett a devizatartalék szintjének csökkenése. 
    A jegybank kommunikációjából kiderül, addig engedi csökkenni a nemzetközi tartalékok szintjét, amíg az még érdemben meghaladja a befektetők által elvárt mértéket, amelyet általában az éven belüli lejáratú külső adóssághoz viszonyítanak.
    A rövidlejáratú adósságról egyelőre az első negyedévi fizetési mérlegből állnak rendelkezésre adatok, a második negyedévi jelentést  szeptember 23-án adja ki az MNB. 
    Az első negyedévben 1 milliárd euróval 20 milliárd euró közelébe csökkent az ország rövid - éven belüli - lejáratú adóssága, miközben a tartalékok március végén 27,6 milliárd eurón álltak. A tartalékok 2,8 milliárdot közeli csökkenésével apadt a rövid külső adóssághoz viszonyított többlet. A befektetők és a jegybank által is kiemelten követett Guidotti-szabály szerint tehát a tartalékok még számottevően meghaladják a rövid lejáratú külső kötelezettségállományt.