Auguszta napja van. | 2024.03.29

Alapjogokért Központ: az Amnesty elbagatellizálja a népszavazás tétjét

2016-09-06 09:34:37

 

Az Alapjogokért Központ keddi közleménye szerint az Amnesty International (AI) tájékoztató kampánya alapvetően próbálja elbagatellizálni az október 2-ai referendum tétjét. 

 

    Álláspontjuk szerint a szervezet azt sugallja, hogy nincs érdemi jelentősége a választópolgári döntésnek, így kvázi a szavazástól való távolmaradásra buzdít. 
    Az emberi jogi fundamentalista szervezet - ahogy a múltban már többször - most is félrevezető információkat közöl a migránsválsággal, illetve az október 2-ai népszavazással kapcsolatban - írják. 
    Az AI által állítottakkal szemben az igazság az, hogy Magyarország nem ruházta át alkotmányos és nemzeti identitását az unióra, azt az EU-nak is tiszteletben kell tartania, így a migráció kapcsán nem alkalmazhat olyan megoldásokat, amelyek kihatással lennének egy tagállam lakosságának nyelvi, kulturális vagy etnikai szerkezetére - hangsúlyozzák. 
    A központ úgy fogalmaz, "az EU tehát nem írhatja elő migránsok Magyarországra történő kötelező betelepítését: a bevándorláspolitika az uniós szerződések alapján tagállami hatáskör, és a közös menekültpolitikába tartozó döntések sem érinthetik egy tagállamnak a közrend fenntartására vagy a belső biztonság megőrzésére vonatkozó kompetenciáit".
    Ezek alapján az Országgyűlés egy érvényes és eredményes népszavazás folytán a kérdés kapcsán hozhat döntést, és a kötelező betelepítésnek akár alkotmányos tilalmat is szabhat - hangsúlyozzák, ennek következményeként említve, hogy így a magyar hatóságok nem lennének kötelesek végrehajtani a vonatkozó uniós jogi aktusokat. 
    Kitér a közlemény arra is, most nem csak a Magyarország tiltakozása ellenére megszavazott kvótában szereplő 1294 emberről szavazunk, hiszen "nem átmeneti, hanem állandósított mechanizmus alapján folyamatosan osztanák szét az EU területére áramló migránsokat, és ha egy tagállam nem tenne eleget kötelezettségének, akkor évente közel 80 millió forintot kellene fizetnie egy migránsért".