Emma napja van. | 2024.04.19

Felgyújtották az egyik ukrán televízió épületét Kijevben, sérültek

2016-09-05 09:40:55

 

Ismeretlen tettesek felgyújtották vasárnap este az országos sugárzású, oroszbarátnak tartott ukrán Inter televízió egyik épületét Kijevben, a hírek szerint öt embert kellett füstmérgezés miatt kórházba szállítani, egy stúdióhelyiség pedig kiégett a tűzben.

 

    Helyi hírforrások hétfőn arról számoltak be, hogy az Oroszországba menekült ukrán exelnököt, Viktor Janukovicsot támogató tévétársaság Kijev belvárosában lévő székháza előtt délelőtt ismét tüntetők gyülekeztek. Az épületet hétfőre kerítéssel vették körül, a helyszínen mentő- és rendőrautók állnak. A tüntetők a kerítésre "Inter takarodj!" feliratot festettek. 
    Előző nap a tévétársaság hírműsorait gyártó vállalat épületét gyújtották fel ismeretlenek, majd ezt követően az Inter sugárzásának ellenzői demonstrációt tartottak a tévé székháza előtt, ahol az utcán gumiabroncsokat égettek. A tüntetők közül kilenc embert vettek őrizetbe a hatóságok. Arszen Avakov belügyminiszter közlése szerint a demonstráción részt vettek az ukrán fegyveres erők 30. dandárjának volt tagjai.
     A tévétársaság vezetése nyílt felhívást intézett Petro Porosenkónak, amelyben arra szólították fel az államfőt, hogy állítsa helyre a törvényességet, és nyújtson védelmet a jogellenes cselekedetekkel szemben a televíziónak. Követelték továbbá, hogy a hatóságok alaposan vizsgálják ki a gyújtogatás ügyét, és szavatolják a televíziónál dolgozók biztonságát.
    Zorjan Skirjak, a belügyminiszter tanácsadója hétfőn a Facebook közösségi portálon közölte: a hatóságok lefoglalták a térfigyelő kamerák felvételeit - amelyeket a tévétársaság egyébként előző nap különböző ürügyekre hivatkozva nem volt hajlandó átadni -, hogy megállapítsák, mi történt valójában a kigyulladt épületben és környékén.
    Irina Herascsenko kormánypárti parlamenti képviselő az ország elleni provokációnak nevezte a televíziós épület felgyújtását. Hétfőn Volodimir Hrojszman miniszterelnök is kommentálta az incidenst. "Mi egy civilizált, európai, demokratikus országot építünk, ahol a jognak és a törvényességnek minden területen érvényesülnie kell. Az, ami tegnap történt az Inter televíziónál, egyetlen normális ember számára sem elfogadható" - fogalmazott a kormányfő. Hangsúlyozta, hogy a hatóságok elsődleges feladata felderíteni az elkövetőket, és azokat, akiknek érdekében állt a gyújtogatás elkövetése. Érthető, hogy az efféle cselekmények elkövetése azoknak áll érdekében, akik Ukrajnát nem biztonságos országként akarják beállítani a közvélemény előtt - tette hozzá.