Auguszta napja van. | 2024.03.29

Tartományi választás kezdődött a németországi Mecklenburg-Elő-Pomerániában

2016-09-04 10:55:00

Tartományi törvényhozási (Landtag-) választás kezdődött vasárnap reggel a németországi Mecklenburg-Elő-Pomerániában.

    A Németország északkeleti részén, a volt NDK területén fekvő tartományban az országos átlaghoz képest kevés menedékkérő és más jogállású külföldi él, de a kampány legfontosabb témája a helyi ügyek mellett mégis a menekültpolitika és a bevándorlás volt, és az a legnagyobb kérdés, hogy az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) a berlini vezetés menekültügyi politikáját élesen bíráló Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt előtt vagy mögött végez-e.
    Az utolsó közvélemény-kutatás szerint mindkét párt 22 százalékot szerezhet. Ez a CDU-nak újabb kudarc lenne, azt jelentené, hogy az előző, 2011-es Landtag-választáson elért, történelmi mélypontot jelentő 23 százalékhoz képest is tovább csökkent a támogatottsága. Még súlyosabb lenne a kudarc, ha a párt a tartományban először induló - 2013-ban alapított AfD mögött végezne. Ezzel szemben az AfD-nek az is hatalmas siker lenne, ha első próbálkozásra annyi szavazatot szerezne, mint a CDU, és még nagyobb diadal lenne, ha megelőzné Angela Merkel pártját.
    A ZDF országos köztelevízió Politbarometer nevű kutatássorozatának augusztus 31-én és szeptember 1-jén felvett adatai alapján a legtöbb szavazatot a tartományban különböző koalíciós összetételben 1994 óta - 2006 óta a CDU-val - kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) szerezheti. A párt a szavazatok 28 százalékára számíthat, a 2011-ben szerzett 35,6 százalék után.
    Az SPD, a CDU és az AfD után a Baloldal következhet, támogatottsága a 2011-es 18,4 százalékról 13 százalékra gyengülhet. A Zöldek 6 százalékot szerezhetnek, az öt évvel ezelőtti 8,7 százalék után.
    Más párt várhatóan nem lépi át az 5 százalékos bejutási küszöböt. Jelentősebb támogatottsággal még a liberális FDP rendelkezik, de csak 3 százalékon áll a Politbarometer-kutatás szerint. Az összes többi induló együttvéve a szavazatok 6 százalékát szerezheti meg. Ez azt is jelenti, hogy kiesik a Landtagból a széles körben neonácinak tartott, és tartományi törvényhozási képviselettel kizárólag Mecklenburg-Elő-Pomerániában rendelkező Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD), amely 2011-ben még 6 százalékot szerzett.
    A szavazóhelyiségek reggel 8 órakor nyíltak meg, 1,33 millióan szavazhatnak. Listát 17 párt állított. A schwerini Landtag 71 képviselői helyére listán és a 36 egyéni választókerületben összesen 389-en pályáznak, köztük 99 nő. A legfiatalabb jelölt 19 éves, a legidősebb 81 éves.
    Az urnákat 18 órakor zárják, ezután az országos köztelevíziók (ARD, ZDF) közlik eredménybecsléseiket. A szavazatszámlálás várhatóan késő estig tart az 1698 szavazókörben.
    Az 1,6 millió lakosú Mecklenburg-Elő-Pomeránia a legkevésbé fejlett tartományok közé tartozik, az egy főre jutó hazai össztermék (GDP) tavaly 24 932,2 euró volt, amivel az utolsó helyre került a 16 német tartomány rangsorában. A munkanélküliség ugyan jelentősen csökkent a most véget érő ciklusban, de még mindig 9 százalékos, ami a 6,1 százalékos országos munkanélküliségi ráta másfélszerese. A tartomány lakossága 300 ezer fővel csökkent az ország újraegyesítése óta. A külföldi állampolgárok aránya 3,7 százalékos, míg az országos átlag 10,5 százalék.