Gedeon napja van. | 2024.03.28

Dömötör Csaba: a brüsszeli csomag súlyos kockázatokkal jár

2016-09-03 13:28:27

A brüsszeli kvótacsomag súlyos gazdasági, kulturális és biztonság kockázatokkal jár - hangsúlyozta szombaton Budapesten, sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára.

    Dömötör Csaba úgy fogalmazott: nem várható el a magyar emberektől, hogy ezt a kockázatot vállalják, főleg úgy nem, hogy a migrációs válság előidézésében nekik semmilyen felelősségük nincs.
    Ez akkor is igaz, ha tudjuk: a bevándorlók túlnyomó többsége áldozata "saját kormányának, az embercsempészeknek, a terroristáknak, de leginkább a betarthatatlan ígéreteket tevő brüsszeli politikának" - fogalmazott.
    Dömötör Csaba azt mondta, sajnálatos, hogy az ellenzéki erők pártpolitikai célokra akarják használni a népszavazás ügyét, bojkottra, érvénytelen voks leadására buzdítva vagy a referendum tétjét elviccelő plakátokkal jelentkezve. Pedig "most nem pártokról, hanem valami sokkal többről, Magyarország jövőjéről van szó" - tette hozzá.
    Az államtitkár arra kért mindenkit: vegyen részt és szavazzon nemmel az október 2-ai referendumon, amelynek - mint kérdésre válaszolva hangsúlyozta - elsősorban politikai következményei lesznek, hiszen "október 3-ától Brüsszel térfelén pattog majd a labda", nem teheti majd meg, hogy "tovább erőltesse ezt a veszélyes politikát".
    A népszavazásra azért van szükség, mert azt gondoljuk, hogy Brüsszel rossz választ adott a migrációs válságra. Miközben az európai állampolgárok azt várnák, hogy minden erővel védjük meg a határokat, Brüsszel elfogadott egy kvótacsomagot, amely ellentétes az európai és a magyar emberek akaratával és érdekeivel - fogalmazott.
    Hangsúlyozta: Brüsszel úgy akarja kezelni a problémát, hogy a kvótacsomaggal szétteríti azt, bevándorlókat telepítve a tagországokba, miközben nyilvánvaló, hogy ez olyan kérdés, amiben nem lehet dönteni az emberek megkérdezése nélkül.
    Az államtitkár a brüsszeli csomag három "különösen veszélyes eleme" közé sorolta a felső létszámkorlát nélküli kötelező elosztási mechanizmust, azt, hogy súlyos büntetéssel sújtanák azokat a tagokat, amelyek elutasítják a kötelező kvótát, valamint, hogy megkönnyítené a családegyesítéseket, tovább növelve a betelepítettek számát.