Tivadar napja van. | 2024.04.20

Bakondi: a tavalyinál nagyobb migrációs hullám is elérheti Magyarországot

2016-09-03 14:10:00

Ha a Törökország és az Európai Unió közötti megállapodást nem tartják be, akkor a tavalyinál nagyobb migrációs hullám is elérheti hazánkat a tél beállta előtt - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szombaton Székesfehérváron.

    Bakondi György az október 2-ai népszavazással kapcsolatos rendezvény előtt kiemelte: a migrációs útvonalakon jelentős aktivitást tapasztalnak. A görög szigetek gyakorlatilag megteltek illegális bevándorlókkal, ezért őket a kontinensre kezdték átszállítani, ami fokozhatja a szerb-magyar határon a nyomást.
    A főtanácsadó kiemelte, hogy elsőként a kontinensen a magyarok nyilváníthatnak véleményt a migrációs helyzet európai kezeléséről. Megmondhatják, szeretnének-e együtt élni a brüsszeli központból ideirányított, ismeretlen célokkal érkező nagyszámú migránssal, szeretnék-e beintegrálásuk költségeit finanszírozni, és kívánnak-e olyan társadalmi változásokat, mint amilyeneket Belgiumban, Franciaországban vagy Svédországban tapasztalni az elmúlt időszakban - fogalmazott.
    A főtanácsadó szerint Európát több irányból érik fenyegetések, délről a tömeges illegális migráció fenyeget, csak Líbiában egymillióan várnak arra, hogy Olaszországba jussanak. Ezen felül keleten az ukrán-orosz háború okoz bizonytalanságot, míg nyugaton Nagy-Britannia uniós kilépése gyengítheti az Európai Unió biztonságát.
    Bakondi György megjegyezte, hogy Magyarország jelenleg biztonságos, nagyon kevés migráns tartózkodik hazánkban, a menekültkérelmet benyújtók száma is pár száz, de egy felelős kormánynak fel kell készülni minden váratlan helyzetre, így új migrációs útvonalak kialakulására is. Példaként említette a szerb-román-magyar hármas határnál tapasztalt növekvő aktivitást és azt, hogy egyre több migráns érkezik Bulgária felől is.
    A főtanácsadó jelezte, hogy a magyar kormány szolidáris minden védekező országgal, ezért élő erővel és kerítéselemekkel is segíti őket.
    Bakondi György az öreghegyi közösségi házban rendezett fórumon, mintegy száz ember előtt azt mondta, október 2-án nem az Európai Unió jövőjéről lesz szó, hanem az unió gazdasági erejének, identitásának és jólétének megóvásáról.