Gedeon napja van. | 2024.03.28

 Kósa: bizottsági támogatást kapott a válsághelyzet fenntartása

2016-09-02 15:20:00

 Egyhangúlag támogatta a parlament honvédelmi és rendészeti bizottsága a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet fenntartását - közölte Kósa Lajos, a testület elnöke, a Fidesz frakcióvezetője és Kontrát Károly, a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára a bizottság pénteki ülése utáni sajtótájékoztatón.

    Kósa Lajos emlékeztetett: szeptember 9-én veszíti hatályát a válsághelyzet elrendeléséről szóló kormányrendelet. A BM ugyanakkor megerősítette a bizottsági ülésen tartott beszámolójában, hogy további hat hónappal meg akarják hosszabbítani a válsághelyzetet, amit a honvédelmi bizottság egyhangúlag elfogadott. Az ülésen a baloldal képviselői nem voltak jelen - mondta a testület elnöke. Hozzátette: a bizottság azt is támogatta, hogy háromezerrel nőjön a rendőrség, azon belül a határvadászegységek állománya.
    A politikus a szakszolgálatok véleményére hivatkozva jelezte, a Magyarországra nehezedő migrációs nyomás fokozódni fog az év hátralévő részében főként azért, mert az Európai Unió és a Törökország közötti megállapodást "a törökök egyre kevésbé tartják be", márpedig Törökországban jelenleg 1,5 millió, az EU-ba készülő migráns tartózkodik.
    A bevándorlási hivatal számait idézve Kósa Lajos arra is felhívta a figyelmet, hogy a Magyarországon a tranzitzónákban beadott, menekültstátusz iránti kérelmek 95 százaléka "visszaélésszerű", vagyis olyanok adják be, akik tudják, hogy nem jogosultak rá.
    A honvédelmi bizottság emellett azzal is foglalkozott, hogy a BM közbeszerzés alóli mentesítést kért olyan beruházásokra - például különféle akadályépítésekre és jelzőberendezések beszerzésére -, amelyek a magyar-szerb határ megerősítését szolgálják.
    Kontrát Károly arról beszélt, a kormány fontosnak tartja, hogy a magyarok biztonsága ne pártpolitikai, hanem nemzeti ügy legyen.
    A jövő márciusig történő válsághelyzet-hosszabbítást indokolva az államtitkár kijelentette: a korábbi elrendeléshez vezető okok nem szűntek meg. Az illegális migránsok "utánpótlása" nagyon jelentős például Líbia és Törökország felől - mondta.
    Beszámolt arról is, hogy megkezdődött az új határvadászok toborzása. A BM bízik abban, hogy megfelelő számú jelentkező lesz. Megjegyezte, van olyan település, Battonya, amely kifejezetten kérte, hogy határvadászszázadot telepítsenek oda.
    A két politikus kérdésre arról is tájékoztatott, hogy az év végéig biztosan százmilliárdos nagyságrendű lesz az az összeg, amelyet a válsághelyzet-elhárításra fordítanak.
    A magyar-osztrák határon rendszeresen zajló fokozott osztrák ellenőrzésekkel kapcsolatban Kósa Lajos - kérdésre - úgy fogalmazott: Ausztria fokozott határellenőrzése "látványpékség", "gyenge politikai akció", mert a becsületes európai polgároknak komoly nehézségeket jelent, az embercsempészeket és az illegális migránsokat viszont nem zavarja, mert ők a zöldhatárra mennek, ahol az osztrák hatóságok nem ellenőriznek.
    Kósa Lajost megkérdezték a hatvani Fideszben kialakult vitáról, amire csak annyit mondott, egy demokratikus pártban teljesen normális, hogy vannak belső viták, sőt az a gyanús, ha nincsenek.