Andrea napja van. | 2024.04.18

Csepreghy: 2018-ra versenyképesebb lesz az állam

2016-09-02 13:01:40

Bárki alakít is kormányt 2018-ban, a megtett bürokráciacsökkentő intézkedéseknek köszönhetően egy versenyképesebb és karcsúbb állammal szolgálhatja majd a közjót és a vállalkozásokat - mondta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára pénteken Pakson.

    Az államtitkár a Tolnai Népújság és a Magyar Vállalkozói Szalon által rendezett IX. Régió médiahajó fórumán mintegy százötven dél-dunántúli gazdasági és közéleti szereplő előtt hangsúlyozta: 2015-ben 150 jogszabályt módosítottak azért, hogy egyszerűsítsék az eljárási szabályokat, az idén megszüntetett eljárási díjak mintegy tízmilliárd forint megtakarítást jelentettek az ügyfeleknek, ez várhatóan jövőre is ebben a nagyságrendben folytatódik.
    A bürokráciacsökkentés egyik lépése azon intézmények számának csökkentése, amelyekkel a vállalkozások találkoznak - mondta. Ma Magyarországon 4,2 millió munkavállalóból 1,1 millió állami alkalmazott, "egy olyan rendszer, amelyben a munkavállalók negyede az állami intézményekben dolgozik, nem lehet versenyképes" - jelentette ki.
    Arról is beszélt, hogy a kormányzat számára szintén fontos célkitűzés, hogy a magyar gazdasági szereplők képesek legyenek a belső keresletet a lehető legmagasabb szinten kielégíteni, és legyenek olyan vállalkozások, amelyek meghatározó gazdasági erőként megjelenhetnek a gépiparban, építőiparban. Cél az is, hogy legyen 5-10 világviszonylatban is meghatározó magyarországi vállalkozás a gyógyszeripar és az informatika területén.
    "Ha ezeket a célokat sikerül megvalósítani, a magyar gazdaság függetlenül az európai közösségtől növekedési pályán tud maradni" - fogalmazott.
    Az államtitkár szerint ha létrejön egy kétsebességes európai közösség, az Magyarország számára "nem biztos, hogy veszély, hanem lehetőség".  Úgy vélte, az Európai Unió az elöregedés és a migráció miatt, illetve technológiai szempontból is válságban van; ezekre a kérdésekre nem tud egységes választ adni.  
    A magyar válasz az, hogy hogy az EU növekedésének alapja a kelet-közép-európai régió lehet, amely a balkáni és a balti államokkal kiegészülve 200 milliós piacot jelent - tette hozzá.
    Megjegyezte: a bérviszonyokban Magyarország és a régió államai még évtizedekig nem érik el a nyugat-európait, de nem is annak "elérését kell nézni, hanem azt, hogy tudunk-e megfelelő életszínvonalat teremteni". A családi otthonteremtési kedvezmény sok külföldön dolgozó fiatalt fordíthat vissza, ennek eredményét 2017 közepén lehet lemérni - mondta.