Emma napja van. | 2024.04.19

MNB: azonnal törölhetők a jogosulatlanul szolgáltatást végzők a banki, biztosítási szektorban is

2016-09-02 08:58:05

 

Törvényi szigorítások nyomán a banki, biztosítási szektorban is azonnal törölhetők a nyilvántartásból azok a közvetítők, amelyek jogosulatlanul kínálnak szolgáltatást, például akkor is, ha egy banki közvetítésre jogosult közvetítő tőkepiaci vagy biztosítási terméket kezd kínálni - mondta Binder István, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivője az M1 aktuális csatornán pénteken.

 

    Emlékeztetett, a befektetési vállalkozásokról szóló törvény szigorítása nyomán a jegybank csaknem kétezer tőkepiaci függő ügynököt és közvetítőt törölt nyilvántartásából. E "gazdátlan" tőkepiaci közvetítők egy részéről korábban kiderült, jogosulatlanul, gyakran külföldi megbízóknak dolgoztak - tette hozzá.
    Mint mondta, mára "demokratizálódtak" a tőkepiaci szolgáltatások, otthonról is elérhetők a távoli országokban befektetési termékeket kínáló szolgáltatók.
    Binder István felhívta a figyelmet, óriási a kockázata annak, ha a szolgáltató nem jogosult a tevékenység végzésére, vagy nem áll az európai jogrendben felügyelte alatt.
    Az MNB felügyeleti szóvivője azt tanácsolta, hogy az ügyfelek nézzék meg a jegybank honlapján a jogosult befektetési szolgáltatók listáját, valamint a jogosulatlan szolgáltatókét is.