Auguszta napja van. | 2024.03.29

Polgárőrök segít a rendőrség határvédelmi munkáját

2016-09-01 12:11:00

 Az ország más térségéből érkező polgárőrök is segítik a rendőrség munkáját a Bács-Kiskun és Csongrád megyei szerb határszakaszon - jelentette be az Országos Polgárőr Szövetség elnöke csütörtökön Mórahalmon.

    Túrós András elmondta, Fejér, Jász-Nagykun és Békés megyéből vendég polgárőrök érkeznek a határ menti térségbe, feladatuk elsősorban a nyolc kilométeres sávban található településeken élők biztonságérzetének javítása lesz.
    A polgárőrök, ha gyanús személyeket látnak, értesítik a rendőrséget, de ha migránsokkal találkoznak, feltartóztathatják őket. A szolgálatot ellátó polgárőrök a külterületek, tanyák biztonságára is kiemelt figyelmet fordítanak - hangsúlyozta az elnök.
    Túrós András közölte, Csongrád megyében a határ menti sávban található kilenc településen 230 polgárőr teljesít szolgálatot, az ő munkájukat naponta 15, az ország más részéből érkező társuk segíti.
    Gulyás Zsolt Csongrád megyei rendőrfőkapitány-helyettes kifejtette, januárban érezhetően elkezdett nőni a migrációs nyomás a déli határszakaszon, ahol folyamatos a rendőri és honvédségi jelenlét.
    Július 5-től a rendőrségnek lehetősége nyílt arra, hogy a határ 8 kilométeres környezetében elfogottakat visszakísérje a határzárhoz, és útbaigazítsa a legközelebbi tranzitzóna felé, ahol benyújthatják menedékkérelmüket - tudatta az ezredes.
    Ennek következtében jelentősen csökkent a mélységben elfogottak száma, megjelentek azonban az embercsempész szervezetek. Felértékelődött a mélységi ellenőrzés szerepe, próbálják kiszűrni az embercsempészeket, ehhez a munkához komoly segítséget nyújtanak a polgárőrök - közölte a főkapitány-helyettes.
    Nógrádi Zoltán (Fidesz-KDNP) mórahalmi polgármester elmondta, az illegális migráció nagyon hosszú ideig kilátástalan helyzetet teremtett a térség településeinek és az ott lakóknak, a hatékony fellépésnek köszönhetően azonban az emberek visszanyerhették a mindennapi élet nyugalmát. 
    Ehhez a polgárőrök hatalmas segítséget nyújtottak - tette hozzá.
    A jelenlegi helyzet a lakosság szubjektív biztonságérzetének megőrzése érdekében továbbra is szükségessé teszi az állandó jelenlétet - közölte a homokháti kisváros polgármestere.