Andrea napja van. | 2024.04.18

Takács Tibor lett a TIBEK vezetője

2016-09-01 09:40:25

 

Takács Tibor vezérőrnagyot nevezte ki csütörtöki hatállyal a belügyminiszter előterjesztésére a kormányfő a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ (TIBEK) főigazgatójának - közölte az MTI-vel a Belügyminisztérium. 

 

    Takács Tibor 49 éves. A Rendőrtiszti Főiskola bűnügyi szakát 1990-ben, a Közép-Európai Rendőrakadémiát 1993-ban végezte el. A Janus Pannonius Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán 1999-ben avatták az állam- és jogtudományok doktorává, 2007-ben jogi szakvizsgát tett. Német nyelvből középfokú "C" típusú nyelvvizsgával rendelkezik.
    Takács Tibor 1988. február 22-én került a rendőrség hivatásos állományába. 1990. július 1-jétől a Nemzetbiztonsági Hivatal, majd röviddel később a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság állományában teljesített szolgálatot: volt fővizsgáló, nyomozó, kiemelt fővizsgáló, alosztályvezető, kapitányságvezető-helyettes Szombathelyen, majd Körmenden rendőrkapitány. 
    A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság közbiztonsági igazgatói, helyettes rendőrfőkapitányi, rendészeti igazgatói és a főkapitányság megbízott vezetői feladatát is ellátta, 2010 októberétől pedig a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányságot vezette. Az ORFK bűnügyi főigazgatói posztját, egyben az országos rendőrfőkapitány-helyettesi feladatkört 2012 szeptemberétől látta el. 
    A TIBEK létrehozásáról június 7-én döntött a parlament, amikor elfogadta a Belügyminisztérium terrorellenes törvénycsomagját. 
    A belügyminiszter alá tartozó TIBEK feladata a nemzetbiztonságot, bűnüldözést, közbiztonságot vagy más alapvető biztonsági érdeket sértő adatok feldolgozásának, elemzésének eredményeként a lehető legátfogóbb kép összeállítása az ország terror-, illetve esetleges más fenyegetettségéről, a belső biztonsági helyzetről, a közbiztonság állapotáról. Minderről tájékoztató rendszert működtet, és értékelő jelentéseket készít a kormánynak.