Csongor napja van. | 2024.04.16

Németországban nemzetbiztonsági átvilágítás alá veszik a katonasághoz jelentkező embereket

2016-08-31 17:18:00

 Németországban a kormány szerdai ülésén törvénymódosító javaslatot fogadott el arról, hogy a szélsőséges iszlamisták beszivárgásának megelőzésére nemzetbiztonsági átvilágítás alá kell vonni a hadseregbe (Bundeswehr) jelentkező embereket.

    Az átvilágítást a katonai elhárítás (Amt für den Militärischen Abschirmdienst - MAD) szakemberei végzik majd, a jogszabály-módosítás - amelynek parlamenti elfogadása biztosra vehető - 2017. július 1-jén lép életbe. 
    A mostani szabályozás szerint a Bundeswehrhez jelentkezőknek erkölcsi bizonyítványt kell benyújtaniuk és nyilatkozniuk kell arról, hogy elkötelezettek az alaptörvény mellett. A kormány szerint a szigorításra azért van szükség, mert szélsőséges iszlamista körök igyekeznek bejuttatni embereket a hadseregbe, hogy katonai képzettséget szerezzenek.
    A katonai hírszerző szolgálat néhány száz átvilágítást végez évente. A Bundeswehr azon tagjait világítják át, akik nemzetbiztonsági szempontból érzékeny feladatot kapnak, például államtitkot kezelnek.
    Az új rendszerben ez a szám évi 20 ezer körülire emelkedik majd. Erre fel kell készülni, a nemzetbiztonsági átvilágítás általánossá tétele "nem megy gombnyomásra" - emelte ki Jens Flosdorff, a védelmi minisztérium szóvivője a szerdai berlini kormányszóvivői tájékoztatón. Elmondta, hogy az új feladat teljesítéséhez csaknem 100 embert kell felvenni a most nagyjából 1300 embert foglalkoztató MAD-hoz . 
    A Bundeswehrnél 176 841 katona szolgál a védelmi minisztérium legutóbbi kimutatása alapján. A MAD szerint közülük 338-ról feltételezhető, hogy alkotmányellenes, szélsőséges nézeteket vall; a szolgálat 268 feltételezett szélsőjobboldali, 64 feltételezett iszlamista és 6 feltételezetett szélsőbaloldali katona ellen folytat eljárást.
    A szélsőséges iszlamizmust tekintve a MAD az utóbbi 10 évben 332 esetet vizsgált és 24 katonáról állapította meg, hogy szélsőséges iszlamista elveket követ. Közülük 19-et menesztettek a Bundeswehrtől, a többi 5 katonát nem kellett leszerelni, mert az eljárás végére lejárt a szolgálati idejük.
    A MAD adatai alapján eddig 30 egykori német katona távozott a polgárháború sújtotta Szíriába vagy Irakba, valószínűleg többen az Iszlám Állam terrorszervezet szolgálatába álltak.