Auguszta napja van. | 2024.03.29

Fidesz: soha ennyi diák nem juthatott még ingyenesen a tankönyvekhez

2016-08-31 17:03:00

A Fidesz szerint soha ennyi segítséget nem kaptak még a szülők a tanévkezdéshez, és soha ennyi diák nem juthatott még ingyenesen tankönyvekhez, mint most.  

    Dunai Mónika, a nagyobbik kormánypárt országgyűlési képviselője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: 455 milliárddal több jut az oktatásra 2017-re, mint a 2010-es költségvetésben, amelyet még a baloldali kormány nyújtott be.
    Soha ennyi gyermek nem juthatott ingyenes étkezéshez és ingyen tankönyvekhez A diákok kétharmada, minden alsó tagozatos ingyenesen kapja a tankönyvcsomagokat - emelte ki. 
    Rámutatott: minden eddiginél többet, 74 milliárdot fordítanak gyermekétkeztetésre, a kisgyermekek 90 százaléka ingyen étkezhet majd. A szülők a rászoruló gyermekeknek idén januártól az iskolai szünetekben igényelhetik a rendszeres napi étkeztetést ingyenesen - emlékeztetett.
    Szeptembertől a pedagógusok bére az életpálya-modell részeként tovább nő, 2017-re összesen átlagosan 50 százalékos béremelés valósul meg, most 3,5 százalékkal bővülnek majd a bérek. 
    A nem pedagógus végzettségű dolgozók kétszer 35 ezer forintot kaptak, kapnak béren kívüli juttatásként idén, jövőre pedig fizetésemelésben részesülnek. 
    A mostan induló tanévben folytatódnak a felújítások, fejlesztések is - jelezte. 
    A pedagógusok, az intézmények már hetek óta készülnek arra, hogy milyen pedagógiai, nevelési célokat fognak megvalósítani - mutatott rá, hozzátéve: minden kormányzatnak és oktatáspolitikának meg kell fogalmaznia, milyen jövőt akar az ország számára, és ehhez kell igazítani az oktatási rendszert.
    Kitért arra is, hogy a Fidesz és a kormány olyan iskolát akar, ahol a gyermekek versenyképes tudást szereznek, a képességeiket a legteljesebb mértékben kibontakoztatják a pedagógusok, akik biztonságos környezetben, kiszámítható módon, jó körülmények között tudnak dolgozni. 
    Nem szeretnének olyan iskolát, ahol a tanév iskolabezárásokkal indul, a pedagógusok rettegnek az elbocsátásoktól ás folyamatosak a pénzelvonások az ágazatban.
    2010 előtt a baloldal iskolabezárásokkal, pedagógus elbocsátások és folyamatos pénzelvonás sújtotta az oktatás területét. A baloldali kormányok csak elvették a pénzt, a polgári kormány 2010 óta folyamatosan pótolja, és mindent megtesz, hogy több pénz maradjon a családoknál, csökkenjenek az iskolakezdés terhei, még nagyobb megbecsülésben részesülhessenek a pedagógusok - rögzítette Dunai Mónika.