Gedeon napja van. | 2024.03.28

Elbúcsúztatták a magyar határon szolgáló szlovák rendőröket 

2016-08-31 13:54:29

 A szlovák rendőrök segítségével 509 illegális bevándorlónak Magyarországra való bejutását akadályozták meg a magyar hatóságok az elmúlt egy hónapban - mondta Balogh János, a Készenléti Rendőrség parancsnoka, az országos rendőrfőkapitány műveleti helyettese a 25 tagú szlovák kontingens szerdai búcsúztatásán. 

    Balog János megköszönte a V4 határrendészeti együttműködés keretében Magyarországra érkezett, szolgálatukat most befejező szlovák rendőrök munkáját. 
    Felidézte: tavaly, amikor Magyarország lezárta a magyar-szerb zöldhatárt és ezzel gátat szabott az addig nem látott illegális migrációs nyomásnak, szintén a szlovák rendőrség küldött először megerősítő erőket a határszakasz védelmére. Hozzátette: azóta a tömeg nagy része Szlovénia és Ausztria felé vette az irányt, csökkentve ezzel a feszültséget Magyarország határainál. 
    Balogh János szerint az úgynevezett balkáni útvonal tagországonkénti lezárásával, az áteresztő képesség csökkentésével sikerült ugyan az illegális bevándorlás ütemét is csökkenteni, de a földrajzi elhelyezkedés miatt a migrációs nyomás továbbra is fokozott a déli határon. 
    Arról is beszélt, hogy az illegális bevándorlás kezeléséhez új módszerekre, jogszabályokra volt szükség, amelyek lehetővé tették, hogy "ma nem csak szélmalomharcot vívó, eszköztelen szemlélői vagyunk a helyzetnek, hanem aktív, határozott, eredményes, ugyanakkor jogszerű és a körülményekhez mérten emberséges eljárások keretében, meggyőző eredményességgel teljesítjük kötelességünket".
    A határon szolgáló rendőrök és katonák erejüket megfeszítve, sokszor szélsőségesen nehéz körülmények között, kitartóan, fegyelmezetten tesznek eleget esküjükben vállalt kötelezettségüknek. Teszik ezt akkor is, ha bizonyítatlan és bizonyíthatatlan állításokkal igyekeznek megkérdőjelezni szavahihetőségüket - fogalmazott.
    Külön megemlítette a technikai fejlesztéseket, például azt, hogy a magasfigyelők, menedékhelyek, illemhelyek száma folyamatosan emelkedik, valamint napokon belül megkezdődik a rongálások, átjutások megelőzését, időbeni felderítését lehetővé tevő úgynevezett informatikai szabotázsvédelmi rendszer kiépítése. 
    Balogh János a szlovák rendőröktől azt kérte, hogy bár most hazautaznak, továbbra is álljanak készen arra, hogy "együtt védjük meg közös érdekeinket".