Gedeon napja van. | 2024.03.28

A Politico című lap Soros szerepéről ír az amerikai igazságügyi rendszer átalakításában

2016-08-30 20:02:00

 

A Politico című amerikai lap a multimilliomos befektető, Soros György szerepéről ír az amerikai igazságügyi rendszer átalakításában, ami az amerikai progresszív körök egyik kulcsfontosságú célja. Miközben ugyanis az amerikai társadalomban mind nagyobb az afroamerikaiak, vagy épp a spanyolajkúak aránya, az ügyészek 95 százaléka továbbra is fehér, sőt háromnegyedük fehér férfi.  

 

    A lap szerint az Egyesült Államok hat szövetségi államában George Soros az elmúlt évben anyagilag jelentősen támogatta egyes szövetségi és kerületi ügyészek megválasztását, s a kampánytámogatásnak is köszönhetően sok helyütt afroamerikaiak és spanyolajkúak kerültek ügyészi pozíciókba. (Az Egyesült Államokban ezeket a pozíciókat választással lehet betölteni.) 
    A Politico beszámol arról, hogy a milliárdos üzletember tavaly hat államban több mint hárommillió dollárt költött hét helyi kerületi ügyész választási kampányára. Valamennyi támogatottja afroamerikai és spanyolajkú volt, s valamennyien egyetértettek Soros céljaival, miszerint csökkenteni kell az aránytalanságokat a bírói és az ügyészi pozíciókban. A Politico megjegyzi, hogy Soros kampánytámogatása "messze a legkézzelfoghatóbb cselekedet a progresszívak azon törekvéseinek valóra váltásában, hogy az igazságszolgáltatásban olyan jelölteket találjanak, készítsenek fel és támogassanak anyagilag, akik reform-orientáltak". 
    A kerületi ügyészek kampányait Soros - az úgynevezett politikai akciócsoportokon keresztül - Florida, Mississippi, Louisiana, Új-Mexikó, Texas és Illinois államokban támogatta.