Csongor napja van. | 2024.04.16

Díjnyertes alkotások az idei Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon

2016-08-30 18:37:00

 

Díjnyertes dokumentumfilmekkel várja nézőit a 3. Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (BIDF) a főváros négy helyszínén szeptember 24. és október 2. között.

 

    A Premier Kultcafé, az Ódry Színpad, a Budapesti Olasz Kultúrintézet és a Kazimír Étterem ad otthont idén a vetítéseknek, amelyeken 22 ország 80 filmje mutatkozik be a magyar közönségnek.
    A filmes seregszemlén magyar, belga, lengyel, holland, cseh, brit, francia, olasz, orosz, svájci, svéd, finn, dán, norvég, német, litván, bosnyák, valamint izraeli, dél-koreai, egyiptomi, amerikai és argentin dokumentumfilmek versengenek négy szekcióban. A Mert ő is normális elnevezésű kategóriában 10, a Mert enyém is a titok és a Mert miénk is a hatalom címet viselő szekcióban 9-9, a Mert rövidek is vannak kategóriába pedig 8 film került be. 
    A versenyen kívüli szekcióban több mint két tucat, aktuál- és világpolitikai helyzettel foglalkozó film kapott helyet.
    A menekültkérdésről szóló blokkban mutatják be a Berlinale Arany Medve díjas filmjét, a Fuocoammare című munkát, amely egy 12 éves kisfiú szemszögéből mutatja meg a Lampedusa szigetére érkező menekültáradat emberi drámáit és tragédiáit. Matrix AB címmel Andrej Babisnak, a csehek korrupciógyanús pénzügyminiszterének története kerül a nézők elé, az ördögűzés poklát és a lengyel katolikus egyház papjait pedig a Harcban a Sátánnal című dokumentumfilm mutatja be három, komoly gondokkal küszködő fiatal lány történetén keresztül. Mindezek mellett az észak-koreai propagandagépezetet leleplező dokumentumfilm is látható lesz Under the Sun címmel, amely egy kislány úttörővé válásának pillanatait dolgozza fel egy látszólag idillinek tűnő világban.