Gedeon napja van. | 2024.03.28

Atombomba-dóm maradványokat ajándékoz egy cseh építész családjának a hirosimai egyetem

2016-08-30 12:10:57

 

A hirosimai Atombomba-dóm néhány maradványát ajándékozza az ottani egyetem az épületet tervező Jan Letzel (1880-1925) cseh építész családjának. Az ipari kiállítási csarnokként működő épület szerkezete egyedüliként maradt fenn az 1945 augusztusi atombomba-támadásban a robbanás epicentrumában.

 

    Kajo Rebun, a hirosimai egyetem kutatója szeptember közepén Prágába látogat, hogy találkozzon Jan Letzel leszármazottaival és átadja nekik az azóta Atombomba-dóm néven elhíresült egykori Genbaku-épület néhány maradványát, amelyet a közeli folyóban találtak - közölte kedden a prágai sajtó. 
    Kajo és munkatársai az egyetem megbízásából már évek óta igyekeznek felkutatni a nukleáris támadás által megrongált épületek fontosabb maradványait, hogy azok múzeumi tárgyként az atombomba bevetésének szörnyűségeire emlékeztessenek. Több épülettöredéket, díszítményt az Atombomba-dóm mellet kanyargó Motojaszu folyóban sikerült megtalálniuk. 
    Jan Letzel két alkalommal is több évet töltött Japánban. Ő tervezte az 1915-ben átadott hirosimai kiállítási palotát is, amelynek központi része a Genbaku-dóm. A amerikaiak által ledobott atombomba mintegy 160 méterre a palotától robbant fel, ennek ellenére az épület egy része megmaradt. Az azóta Atombomba-dóm néven ismert épületmaradványt 1996-ban az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította.