Gedeon napja van. | 2024.03.28

HRW: a palesztinok durván bánnak a rendszer bírálóival

2016-08-30 08:30:30

 

A palesztinok a Gázai övezetben és Ciszjordániában egyaránt megpróbálják elhallgattatni az elégedetlenkedőket és rendszeresen börtönökben kínozzák az újságírókat a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet keddi jelentése szerint, amelyet a Jediót Ahronót című izraeli újság honlapja, a ynet ismertetett. 

 

    A New York-i székhelyű szervezet arról számolt be, hogy a Ciszjordániában uralmon lévő mérsékelt Fatah párt vezette Palesztin Hatóság és riválisa, a Gázai övezetet uraló radikális iszlamista Hamász szervezet is "letartóztat, bántalmaz és bűnügyi eljárás alá vet a hatóságokat békés kritikával illető újságírókat és társadalmi aktivistákat".
    A HRW szerint Ciszjordániában a Palesztin Hatóság biztonsági erői letartóztatták a palesztin kormányt korrupcióval vádoló zenészeket és aktivistákat, Gázában pedig többek közt őrizetbe vettek és megfélemlítettek egy újságírót, aki lefényképezett egy szemetesben ételmaradékot turkáló asszonyt. 
    Az őrizetbe vetteket verték és rugdosták a biztonságiak, megtagadták tőlük az alvást és a megfelelő étkezést, és órákon át kényelmetlen testhelyzetekben tartották őket - derül ki a HRW jelentéséből.
    Dzsamal Dajani, a Palesztin Hatóság képviseletében kijelentette, hogy az efféle incidensek csak elszigetelt esetek, amelyek nem tükrözik kormánya hivatalos politikáját, valamint az újságírókat több alkalommal a rágalmazási törvény következtében tartóztatták le. "Támogatjuk a szólásszabadságot, és az újságírói szabadságot Ciszjordániában" - hangsúlyozta. A gázai történésekért felelős Hamász nem reagált a HRW jelentésére. 
    A radikális Hamász 2007-ben utcai harcokban legyőzte a Fatah párt fegyveres erőit, és elűzte a rivális párt képviselőit a Gázai övezetből. Azóta kudarcot vallottak az egyezkedési kísérletek, a két frakciónak nem sikerült megbékélnie egymással. 
    Október elejére Ciszjordániában és a Gázai övezetben is helyhatósági választásokat hirdettek, amelyek a szakértők szerint a Hamász megerősödését hozhatják a Fatah vezette Palesztin Hatóság területén, Ciszjordániában.