Gedeon napja van. | 2024.03.28

Szakértő: elégedetlenek politikai vezetőikkel a franciák

2016-08-30 06:53:33

 

A jövő évi elnökválasztás előtt elégedetlenek a régi arcokkal, a baloldalon Francois Hollande-dal, a jobb oldalon pedig Nicolas Sarkozyvel a franciák, ezért új befutók lehetnek - jelentette ki a Franciaország szakértő az M1 aktuális csatorna műsorában kedden.

 

    Szűcs Anita elmondta: a jobboldal egyesítésére a legnagyobb esélye Alain Juppé volt külügyminiszternek van; a franciák előválasztáson döntik majd el, hogy ki legyen a jobb oldali elnökjelölt.
    Ugyanakkor a baloldalon Emmanuel Macron jelenlegi gazdasági miniszter lehet a befutó jelölt hiszen az elnök, Hollande népszerűsége rendkívül alacsony.
    Az elégedetlenség oka, hogy a vezetők gyakorlatilag ugyan azt az iskolát képviselik mindkét oldalon. Ugyanakkor, más Nyugat-európai államokkal ellentétben Franciaországban nem történtek meg a hidegháború befejezése óta a gazdaság dinamizálását hozó változások. Ez pedig látszik a magas munkanélküliségen is.
    Ugyancsak kell számolni harmadik erőként, a szélsőjobboldaliként emlegetett Nemzeti Frontot vezető Marine Le Pennel, aki a kutatások szerint akár be is juthat a 2017 tavaszi elnökválasztás második fordulójába - mondta Szűcs Anita.