Gedeon napja van. | 2024.03.28

Az ELTE része lesz a Márton Áron Szakkollégium

2016-08-30 06:12:48

 

A Márton Áron Szakkollégium (MÁSZ) az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) részeként működik tovább a jövőben a kormány döntése alapján - közölte a felsőoktatási intézmény az MTI-vel. A szakkollégium - amely a Balassi Intézet megszűnése után talál új otthont - a jövőben még magasabb színvonalon kívánja ellátni a külhoni magyar hallgatók és a minőségi magyar felsőoktatás kialakítása érdekében végzett tevékenységét.

 

    Az egyetem közleménye szerint az ELTE fontosnak tartja, hogy a szervezeti egységeibe történő integráció minél hamarabb, zökkenőmentesen megtörténjen. Elsődleges szempont, hogy az ELTE vagyonkezelésébe kerülő kollégiumi épületek megfeleljenek a jogszabályokban foglaltaknak, amelyek szigorú feltételeket támasztanak a felsőoktatási kollégiumok működtetésével és infrastruktúrájával kapcsolatban. Az egyetem vezetése ezen kívül a hallgatók és a dolgozók biztonságát, életkörülményeinek javítását is szem előtt tartja. Ennek érdekében haladéktalanul elkezdődnek a szükséges átalakítások - közölték.
    Kitértek arra, hogy a Kunigunda úti épület esetében a halaszthatatlan felújításokat az ELTE saját forrásból indítja el, a teljes rekonstrukció reményeik szerint kormányzati támogatással valósulhat meg. A szükséges munkálatok kivitelezésének előrelátható időtartama legfeljebb fél év. Ezalatt a Kunigunda utcai épület egyes részei nem használhatók; az érintett hallgatók elhelyezéséről az ELTE más kollégiumaiban gondoskodik.
    A Márton Áron Szakkollégiumban lakó hallgatók korábban bizonyos szolgáltatásokat díj ellenében vehettek csak igénybe (ilyen volt például internet használat), ezeket a szolgáltatásokat a jövőben az ELTE térítésmentesen biztosítja majd  - jelezték. 
    Mint írták, a Márton Áron Szakkollégium eddig a Balassi Intézet részeként működött, amely a kormány döntése értelmében augusztus 31-ével jogutódlással megszűnik. Az intézetnek a magyarországi felsőoktatási intézmények határon túli magyar hallgatói számára biztosított kollégiumi elhelyezéssel kapcsolatos feladatait a továbbiakban az Eötvös Loránd Tudományegyetem látja el.