Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szijjártó: Közép-Európa képviseli az ésszerű álláspontot

2016-08-29 06:23:18

Közép-Európa foglalja el az ésszerű pozíciót Európa jövője szempontjából a bevándorlás kérdésében - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.

    A tárcavezető kifejtette: Európa középső részén más a megítélése a bevándorlásnak, mint egyes nyugat-európai országokban, mert itt közel vagyunk a nyugat-balkáni útvonalhoz. Úgy vélte, Közép-Európa képviseli az ésszerű álláspontot a bevándorlást illetően, és most "halkabbak a kritikák". Ebből is látszik, hogy ez a racionális álláspont - tette hozzá.
    Szijjártó Péter hangsúlyozta: Magyarország álláspontja világos, a magyarok biztonsága az első számú szempont, és mivel bebizonyosodott, hogy a bevándorlási hullám veszélyt hoz Európára, ettől a veszélytől akarják megvédeni az országot. A kényszerbetelepítés is veszélyt jelent, így ezt el akarják kerülni - fűzte hozzá.
    A külügyminiszter kitért rá: a második világháború óta nem kellett Európának annyi súlyos kihívással szembenéznie, mint most, ezért "ha valamikor, akkor most az Európai Uniónak egységet és erőt kell felmutatnia".
    Szijjártó Péter elmondta: a visegrádi országok (V4: Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) külügyminiszterei hétfőn Budapesten egyeztetnek arról, hogy a törökországi helyzet és az Európa délkeleti szomszédságában kialakult viszonyok hogyan befolyásolhatják a kontinensre háruló bevándorlási nyomást, továbbá szó lesz az ENSZ-közgyűlésről is, hiszen a világszervezet is sok kihívással szembesül, és főtitkárválasztás is lesz. A V4-es külügyi vezetők a nagyköveti értekezleten is előadást tartanak, és először fordul elő, hogy négy külügyminiszter is jelen lesz ezen az eseményen - közölte.
    A külügyminiszter a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában arról beszélt, hogy az uniós intézmények azt "a hamis tévképzetet" alakították ki Törökországban, hogy vízummenteséget kaphat akkor is, ha nem teljesíti az ehhez szükséges feltételeket, viszont "féken tartja a bevándorlási hullámot". Óriási hiba volt ilyen tévhitbe ringatni Törökországot, ahol most nyilvánvalóan csalódottság jellemző - mondta.