Gedeon napja van. | 2024.03.28

A hátrahagyott parfümnyomok is segíthetnek a bűntények megoldásában

2016-08-26 14:20:30

 

Az elkövetőek által hátrahagyott parfümnyomok is segíthetik a nyomozók munkáját a bűncselekmények felgöngyölítésekor - számoltak be a kutatók a Science and Justice című folyóiratban közölt tanulmányukban.

 

    A szakemberek szerint egy illatkompozíció egyes alkotóelemei képesek áttevődni egyik ember ruhájáról a másikéra, még ha csak rövid ideig is tart az érintkezés. Mint rámutattak, az illatok elemzése hasznos módszer lehet olyan esetekben, amikor szoros fizikai kontaktus volt az elkövető és az áldozat között, például szexuális zaklatás esetén - írta a BBC News.
    "Azért gondoltuk, hogy jelentős potenciál rejlik a parfümökben, mert nagyon sok ember használja őket. A nők nagyjából 90, a férfiak 60 százaléka rendszeresen illatosítja magát" - mondta a kutatást vezető Simona Gherghel, a University College London munkatársa.
    A szakértő szerint a törvényszéki vizsgálatok során rengeteget foglalkoznak az elkövetők által hátrahagyott rostszálmintákkal vagy lőpormaradványokkal, de egészen mostanáig nem vizsgálták a parfümnyomokat.
    A kutatók egy bizonyos férfiparfümmel kísérletezve arra jutottak, hogy néhány alkotóelem könnyedén áttevődött egyik pamutanyagról a másikra. A két anyag mindössze egy percnyi összeérintését követően a 44 kémiai alkotóelemből 15-öt, tíz percnyi összeérintést követően pedig már 18-at azonosítottak a második textilen.
    A kutatók azt is megállapították, hogy hat órával a parfüm használatát követően 12 komponens került át a második textíliára és hét nappal később ezek közül még hatot lehetett azonosítani.
    "Kimutattuk először is, hogy a parfüm áttevődik, másodszor, hogy azt is meg tudjuk mondani, hogy ez mikor történt meg" - mondta Ruth Morgan, az UCL törvényszéki tudományokkal foglalkozó központjának igazgatója.
    A kutatók ugyanakkor hozzátették, hogy az ilyen jellegű bizonyítékot rendkívül gyorsan be kell gyűjteni, és nem valószínű, hogy a hátrahagyott illatanyagok önmagukban segíthetnek megoldani egy bűncselekményt. Morgan szerint azonban DNS-mintákkal vagy ujjlenyomatokkal kiegészítve nagyon hasznos nyomravezetők lehetnek.
    A kutatók szerint további vizsgálatokra lesz szükség annak felmérésére, hogy a parfümök összetevői miként működnek jóval realisztikusabb körülmények között.