Gedeon napja van. | 2024.03.28

A végleges adatok is megerősítették a brit gazdaság második negyedéves növekedését

2016-08-26 10:02:28

 

A brit statisztikai hivatal (ONS) által pénteken közzétett végleges adatok is megerősítették a brit gazdaság második negyedévben mért növekedését, amelyet elsősorban a fogyasztás fűtött.

 

    Az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaságban a hazai össztermék (GDP) az EU-tagságról júniusban tartott népszavazás előtti bizonytalanságok ellenére is 0,6 százalékkal nőtt a júniussal végződött három hónapban az előző negyedévhez képest. Az idei első negyedévben 0,4 százalékos növekedést mértek Nagy-Britanniában.
    Az ONS számításai szerint a brit GDP a második negyedévben 2,2 százalékkal volt magasabb, mint a múlt év  azonos időszakában. Egy negyedévvel korábban a statisztikai hivatal 2,1 százalékos éves összevetésű gazdasági növekedésről számolt be.
    Az idei második negyedévi GDP-növekedés jobb volt a várakozásoknál. A Bank of England - a brit jegybank - előrejelzésében 0,5 százalékos negyedéves összevetésű növekedés szerepelt, és hasonló ütemű GDP-bővülést valószínűsített az előzetes elemzői konszenzus is.
    A kedvező adat elsősorban a fogyasztás bővülésének köszönhető. A statisztikai hivatal pénteki tájékoztatása szerint az áprilistól júniusig tartó időszakban 0,9 százalékkal nőtt a fogyasztás az első negyedévhez képest. Ez a 2014 harmadik negyedéve  óta mért legmagasabb érték. 
    Az ONS a július végén ismertetett becslésében közölte, hogy a brit hazai össztermék a második negyedévben reálértéken már 7,7 százalékkal meghaladta a globális pénzügyi válság és az azt követő recesszió előtt, 2008 első negyedévében mért legutóbbi csúcsot. A statisztikai hivatal számításai szerint az akkori csúcsszint és a 2009 második negyedévében elért recessziós mélypont között 6,3 százalékkal zuhant a brit GDP.
    Szakértők felhívták a figyelmet arra, hogy a gazdaság második negyedéves növekedéséről szóló kedvező híreket az év hátra lévő felében és jövőre kedvezőtlen adatok követhetik Nagy-Britannia várható kilépése miatt az EU-ból. A várakozások szerint a brit gazdaság jelentősen zsugorodni fog, sokan az sem zárják ki, hogy recesszióba fordul.