Gedeon napja van. | 2024.03.28

II. Lajos utolsó levele azt igazolja, hogy a bajor király épelméjű volt

2016-08-26 09:29:15

 

II. Lajosnak a nagyközönség előtt eddig ismeretlen utolsó levele alátámasztani látszik azt a vélekedést, hogy a sokak által őrültnek tartott bajor király teljesen épelméjű volt. 

 

    Az 1886. június 10-én, egy nappal a trónfosztása után kelt levelet, amelynek létezéséről eddig semmit sem tudott a szélesebb nyilvánosság, Peter Gauleiter ügyvéd, publicista és volt CSU-politikus tárta a nagyközönség elé Hohenschwangauban, a Bajor Királyok Múzeumában egy rendezvényen II. Lajos születésének 171. évfordulója alkalmából. 
    A dokumentum a Wittelsbach-ház egyik tagjával nyélbe ütött csere útján került alapítványi tulajdonba - írja pénteki számában a Die Welt című lap. 
    A neuschwansteini kastélyban keletkezett levelet unokafivérének, Lajos Ferdinánd hercegnek írta a tragikus sorsú király. A Bajor Főlevéltár illetékes osztályvezetője, Gerhard Immler szerint minden bizonnyal ez az utolsó levél, amelyet a leváltott uralkodó saját kezűleg küldött el. 
    A Die Welt szerint a dokumentum a király utolsó napjainak átértékelésére ösztönöz. A levélben megfogalmazott panaszok arra utalnak, az uralkodó elméje eléggé tiszta volt ahhoz, hogy felismerje a rá leselkedő veszélyt. Beszél az ellene szőtt "gyalázatos összeesküvésről" és megnevezi azt is, hogy kit gyanít mögötte. Az állítólagos betegségéről szóló híresztelésekről azt írja, hogy azokból "egyetlen betű sem igaz". 
    A dokumentum új világításba helyezheti II. Lajos három nappal később bekövetkezett, mindmáig tisztázatlan és számos legenda övezte halálát is.