Gedeon napja van. | 2024.03.28

Orbán: demográfiai megoldás kell a munkaerőhiányra

2016-08-26 07:08:07

 

Hosszabb távon demográfiai, családpolitikai megoldásokkal kezelné a munkaerőhiányt Orbán Viktor miniszterelnök.

 

    Több gyermekre, erősebb családokra van szükség, mert "ha majd több gyermek születik, akkor többen fogunk dolgozni Magyarországon" - mondta a kormányfő pénteken a Kossuth Rádióban a munkaerőhiánnyal kapcsolatban. Ez a felfogás azonban ma "Európában nem divat, Európában bevándorlással meg migránsokkal akarják megoldani a munkaerőhiányt, mert csak egy napig terjed a horizontjuk" - fogalmazott.
    Az esetleges járulékcsökkentést firtató kérdésre úgy válaszolt, ez egy "eszközkérdés", a járulékcsökkentés "jó dolog", csak az a fontos, hogy illeszkedjen egy hosszabb távú tervbe.
    Megjegyezte azt is, hogy miközben ma számos állásra nem találnak embert Magyarországon, még mindig vannak munkanélküliek, vagyis van "belső tartalék", amelyet mozgósítani kell.
    Kiemelte: Magyarország ma az ötödik legalacsonyabb munkanélküliséggel rendelkező ország Európában. Ezt az 5 százalék körüli munkanélküliséget fantasztikus teljesítménynek értékelte, hiszen 2010-ben még 12 százalék körüli volt a mérték.
    Egyáltalán nem lehetetlen, hogy Magyarországon mindenki dolgozzon, aki akar - jelentette ki a miniszterelnök, aki arra is felhívta a figyelmet: úgy nőnek folyamatosan a bérek, hogy közben javul a versenyképesség, csökken a munkanélküliség, nő a gazdaság.
    Orbán Viktor beszélt a múlt héten véget ért riói olimpián elért magyar eredményekről is, a nyolc aranyérmet úgy kommentálta: "nyolcszor vertük meg a világot", a magyar teljesítmény kiemelkedő. Mint fogalmazott, megemeli a kalapját a játékokon szereplő magyar versenyzők előtt.
    Ma mindegy, hogy valaki milyen politikai irányzattal szimpatizál, egyaránt magyar sikerként tekint az olimpiai sikerekre, támogatandó ágazatnak tekinti a sportot, ami nagy eredmény. A sport nemzeti üggyé vált - mondta.
    A miniszterelnök hozzátette azt is, a kormány oda szeretne eljutni, hogy Magyarországon minden fiatal napi szinten sportoljon.
    Szerinte egy 12-15 éves tervre van szükség, amely figyelemmel van a demográfiai változásokra, az iskolai testnevelési rendszer és az egyesületi képzések összehangolására, valamint a pénzügyi kérdésekre.
    A 2024-es budapesti olimpiai pályázatról a kormányfő úgy nyilatkozott: a rendezési esélyek mérsékeltek, mert a pályázók között van "három Góliát" - Párizs, Róma és Los Angeles - és "egy Dávid", Budapest. Jelezte ugyanakkor a magyar fővárosnak sok jó érve van, például az, hogy Magyarország az olimpiai sporttörténelem első tíz nemzetének egyetlen olyan tagja, amely még nem rendezett ötkarikás játékokat. Azt is a budapesti pályázat mellett hozta fel, hogy "vissza akarják adni az olimpiai rendezést az egész világnak", hogy ez ne csak "megavárosok" lehetősége legyen. Emellett az olimpia hatalmas gazdasági előnyökkel járna - tette hozzá. Szerinte Budapesten alig kell olyan beruházást megvalósítani, amelyet az olimpiai nélkül ne kellene.