Auguszta napja van. | 2024.03.29

Két településen tartanak vasárnap időközi polgármester-választást

2016-08-24 06:04:59

 

Két településen tartanak vasárnap időközi polgármester-választást: a Pest megyei Gyömrőn és a Zala megyei Padáron.

 

    Gyömrőn azért kellett időközi önkormányzati választást kiírni, mert június elsejei hatállyal lemondott posztjáról a 2002 óta a várost vezető Gyenes Levente (Gyömrő 2000 Kör), akit április 20-án a Szegedi Ítélőtábla folytatólagosan elkövetett adócsalás és folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás miatt 9 hónap, 2 évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt. A bíróság ugyanakkor a közügyek gyakorlásától nem tiltotta el a politikust. Az úgynevezett "számlagyáras" perben Gyenes Levente hetedrendű vádlott volt.
    A lemondott polgármester szerint az ügyben érintett vállalkozás, amelynek korábban ügyvezető igazgatója volt, évente csaknem ezer számlát fogadott be, ezek között kilenc valótlan tartalmút találtak, és mint egyszemélyes felelőst őt vonták felelősségre. Megjegyezte, hogy az államnak okozott hatmillió forintos kárt maradéktalanul megtérítette. 
    A vasárnapi voksoláson ismét indul a polgármesteri posztért Gyenes Levente Zoltán, rajta kívül még két jelölt száll ringbe: Horváth István Attila (független) és Kovács István (Magyar Munkáspárt). A több mint 17 ezer lakosú településen 13 ezer 735 szavazót várnak az urnákhoz.
    A zalai Padáron is lemondás miatt tartanak időközi választást: a korábbi polgármester, Szőke-Török Noémi (független) májusban egészségi okok miatt mondott le posztjáról. 
    A polgármesteri tisztségért két független jelölt, Kapusi Zsolt és Németh Imre indul, a választói névjegyzékben 106-an szerepelnek. 
    Vasárnap két időközi települési nemzetiségi választást is tartottak volna: a Tolna megyei Kajdacson roma, a Baranya megyei Magyarbólyon szerb települési nemzetiségi képviselőket választottak volna. A választások azonban jelöltek hiányában elmaradnak, így a településeken legközelebb csak 2019-ben lehet roma, illetve szerb nemzetiségi önkormányzatot alakítani.