Gedeon napja van. | 2024.03.28

Orbán: Magyarország száz százalékig megvédi a határát

2016-08-23 13:14:01

 

Magyarország száz százalékig megvédi határait, akkor is, ha Ankara beváltja fenyegetését, és migránsok tömegeit indítja el az Európai Unióba - hangsúlyozta Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Folha de S. Paulo című brazil lapnak adott interjújában. A kormányfő arról is beszélt, hogy "lehetetlen" kivonni a törököket az európai uniós vízumkényszer alól.

 

    A Sao Pauló-i újság a magyar kormányfő utóbbi kijelentésével kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió és Törökország között születetett menekültügyi megállapodás egyik pontja a török vízumkényszer eltörlése. Ezzel kapcsolatban Recep Tayyip Erdogan török elnök leszögezte, hogy amennyiben Brüsszel nem tartja magát az egyezséghez, Ankara menekültek tömegeit indíthatja el az EU-ba.
    "Az európai országok nem tudják betartani azt az ígéretüket, amelyet Törökországnak tettek" - jelentette ki a magyar kormányfő, aki a Rio de Janeiró-i nyári olimpiai játékok vasárnapi záróünnepsége alkalmából látogatott Brazíliába.
    Orbán Viktor szerint "óriási probléma, érzékeny kérdés" a török uniós vízumkötelezettség megszüntetésének ügye, mindazonáltal ő maga nem aggódik Ankara fenyegetése miatt. 
    "Törökország nem tudja ezt megtenni, mert a magyar határ Európa bejárati kapuja, és mi 100 százalékig megvédjük határunkat" - hangsúlyozta a magyar kormányfő. 
    Orbán Viktor az interjúban kiállt Recep Tayyip Erdogan török elnök mandátuma és Törökország stabilitása mellett. 
    "Ha Törökországban nincs stabilitás, az az egész régió problémája lesz. Támogatnunk kell a török kormányt" - hangsúlyozta. A magyar kormányfő ugyanakkor hozzátette, hogy a halálbüntetés esetleges alkalmazása - amelyet a török kormány fontolóra vett a július 15-i sikertelen katonai puccskísérletet követően - letérítené az unióba vezető útról az eurázsiai országot.
    A brazil újság felidézte: Orbán Viktor Donald Trump amerikai republikánus elnökjelölttel kapcsolatban azt mondta, hogy az Európai Unió számára az ő külpolitikája a legjobb. A lap szerint a riói Itamaraty Palotában tartott vasárnapi fogadáson José Serra brazil külügyminiszter megkérdezte a magyar kormányfőtől, hogy valóban Trumpot támogatja-e, amire Orbán Viktor úgy válaszolt: "igen, Trump külpolitikája lenne a legjobb nekünk. A demokraták azt gondolják, hogy nem kell kontrollálni a migránsok Európába való belépését, és ez nagyon veszélyes. Trump védelmébe veszi a bevándorlók ellenőrzését. Továbbá ellenzi a más országokban való demokráciaépítést, és én ebben egyetértek vele" - fejtette ki a Folhának a magyar kormányfő.
    Orbán Viktor a Dilma Rousseff felfüggesztett brazil elnök ellen jelenleg folyó parlamenti eljárásról szólva elmondta: "Amellett vagyunk, hogy az eljárás minél gyorsabban záruljon le, hogy stabil társadalom és kormány legyen. Brazíliának stabilnak kell lennie, egy nagyon erős országról van szó, amely természeti erőforrásokkal és nagyon jó demográfiai szerkezettel rendelkezik, és Európával ellentétben nincsenek problémái a népesség elöregedésével".
    Az azt firtató kérdésre, hogy a menekültek érkezése nem segítene-e az Európai Unió demográfiai problémáinak megoldásában, Orbán Viktor leszögezte: "Soha. Ők egy komolyabb problémát okozhatnak, mert párhuzamos társadalmat építenek ki Európában. A migránsok eltérő kulturális felfogással érkeznek, és ezek a párhuzamos társadalmak veszélyesek, és destabilizálják az EU országait. Szeretnénk, ha a magyar nép jellegében integrált társadalomként maradna meg".
http://m.folha.uol.com.br/mundo/2016/08/1805542-e-impossivel-isentar-turcos-de-visto-para-a-ue-diz-premie-hungaro.shtml