Tivadar napja van. | 2024.04.20

Szakértő: Olaszország vezető szerepre törekszik az unióban

2016-08-22 19:45:00

 

A Budapesti Corvinus Egyetem tanára szerint Olaszország vezető szerepet akar betölteni az unióban, miközben gazdaságát az összeomlás fenyegeti.

 

    Kiss J. László az M1 aktuális csatorna hétfő esti műsorában azt mondta, az unió megújítására két megoldás körvonalazódik: a pragmatikus forgatókönyv szerint - amelyet Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, illetve Angela Merkel német kancellár képvisel - nem kell átalakítani az intézményrendszert, hanem erősíteni kell az unió cselekvőképességét egyebek közt a védelempolitikában és a menekültpolitikában.
    Az olaszok azonban más megközelítést javasolnak: Matteo Renzi kormányfő betöltené a britek kilépésével keletkező politikai űrt, és vezető hatalommá tenné országát Németország ellenpólusaként - tette hozzá.
    Kiss J. László felhívta a figyelmet arra, hogy az olasz gazdaságot az összeomlás fenyegeti, a bankrendszerben is nagy gondok vannak a rossz hitelek miatt, és Olaszország nem Görögország méretű, ezért egy gazdasági összeomlás az egész uniót magával ránthatja.