Gedeon napja van. | 2024.03.28

Nőtt a rabszolgaság hivatalosan ismertté vált áldozatainak száma Nagy-Britanniában

2016-08-22 16:30:00

 

Az elmúlt öt évben jelentősen nőtt a modernkori rabszolgaság hivatalosan ismertté vált áldozatainak száma Nagy-Britanniában az Üdvhadsereg hétfőn közölt adatai szerint.

 

    A jótékonysági szervezet közölte: 2015 áprilisa és 2016 márciusa között 1805 esetről szereztek tudomást. 2011 júliusa és 2012 júniusa között - amikor az Üdvhadsereg a brit kormány megbízásából foglalkozni kezdett az áldozatokkal - még 378 volt ez a szám.
    A belügyminisztérium szerint a modernkori rabszolgasággal kapcsolatos esetek sokáig rejtve voltak, így az esetek növekvő száma azt is mutatja, hogy az áldozatoknak most már van lehetőségük segítségért folyamodni. A tárca egyik államtitkára a BBC-nek nyilatkozva úgy vélekedett, működnek az erre irányuló törekvéseik.
    A BBC megszólaltatott egy áldozatot is, aki elmondta: Délkelet-Ázsiából érkezett Nagy-Britanniába, hogy egy tehetős családnál dolgozzon. Napi 14 órát kellett robotolnia kevesebb mint heti 100 fontért (36 ezer  forint), és még építkezésekre is elküldték. A nevének elhallgatását kérő nő ma már egy manchesteri otthonban van és menedékért folyamodott a hatóságoknál.
    Anne Read, az Üdvhadsereg embercsempészet és rabszolgaság elleni igazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy rendkívül nehéz feltérképezni a rabszolgasággal összefüggő bűncselekmények kiterjedését. Egyetértett azzal, hogy az ismertté vált esetek egyfelől a hatóságok erőfeszítéseinek köszönhetők, de elképzelhetőnek nevezte azt is, hogy az elmúlt években jelentősen nőtt az áldozatok száma. 
    Az Üdvhadsereg szerint 2015 áprilisa és 2016 márciusa között albán, lengyel és nigériai áldozat volt a legtöbb. Az ismert esetek 44 százalékában szexrabszolgaként, 42 százalékában mezőgazdasági vagy építőmunkásként, 13 százalékában háztartási rabszolgaként tartották az áldozatokat.  
    A brit belügyminisztérium becslése szerint az országban 10-13 ezer áldozata lehet a modernkori rabszolgaságnak, míg világszerte 45 millió.
    Július végén Theresa May kormányfő úgy fogalmazott, Nagy-Britannia vezető szerepet akar játszani a modernkori rabszolgaság felszámolásában. Bejelentette, hogy ennek érdekében bizottságon hoz létre a kabinetben és a költségvetésből 33 millió fonttal támogatja a külföldi segélyprogramok támogatását.
    Az Üdvhadsereg a világ száz országában segíti az áldozatokat.